И към Близкия изток - Израел разреши на ранени палестински

...
И към Близкия изток - Израел разреши на ранени палестински
Коментари Харесай

Хиляди се възползваха от хуманитарните паузи - бойните действия в Близкия изток продължават

И към Близкия изток - Израел позволи на ранени палестински жители да преминат за лекуване в Египет през пункта Рафа. Според палестинската страна. Сраженията в линията не престават, не стопират и ракетните офанзиви против Израел.

Според последните данни на здравното министерство, следено от Хамас - починалите палестинци са над 11 хиляди. Жертвите от израелска страна са над 1400 и са взети над 200 заложници.

Жертви и ранени пред най-голямата болница Ал Шифа в град Газа. Кадрите се появиха в обществените мрежи, а по- късно достоверността им беше доказана от Ройтерс. Според палестинските управляващи Израел нападна лечебни заведения в линията Газа.

Израелската страна неведнъж е заявявала, че радикалната формация Хамас употребява лечебните заведения, с цел да складира гориво, което употребява единствено за военни цели. Бяха публикувани фрагменти, на които палестински лекари правят операции на светлината на фенери.

Според Световната здравна организация минимум 20 здравни заведения в Ивицата Газа към този момент не действат. От Израел потвърдиха, че са контрактувани 4-часови. Те, обаче, ще бъдат единствено местни, а помирение не е оповестено, акцентират от Тел Авив.

Паузите обаче ще отпаднат в случай че Хамас не освободи заложници, както даде обещание. Информация дали радикалната формация е освободила двама души, както беше поела ангажимент, няма.

" Сражаваме се над и подземен. Правим всичко допустимо да ограничим броя нa цивилните жертви. Установихме безвредни зони и филантропични коридори, с цел да могат да се изтеглят, само че Хамас се пробват да ги спрат. Нека бъде ясно - не целим да управляваме Газа, не целим и да я окупираме. Но желаеме да осигурим на линията и на целия Близък изток едно по-добро бъдеще ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Съединени американски щати приветстваха решението за филантропични паузи.

" Приветстваме решението на Израел да разгласи 4 часови паузи с тричасово авансово предизвестие за избрани области, както и два филантропични коридори, които ще разрешават на хората да се движат безвредно и свободно, с цел да изоставен проблематичните зони и да получат помощ. В същото време би трябвало да се направи доста повече, с цел да се защитят цивилните и да се подсигурява, че филантропичната помощ ще стигне до тях ", добави държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Той още веднъж съобщи, че Вашингтон изцяло поддържа решението за две страни и работи за това. В изявление за Франс 24, министър председателят на палестинската автономност настоя за неотложно помирение.

" Газа е под цялостна блокада. Трябват не по 100 камиона дневно, а по 500, с цел да могат да бъдат нахранени хората. Помощ не стига до северните елементи на Газа, а тя би трябвало на всички места. Докато има бомбардировки няма по какъв начин това да се случи. Необходимо е неотложно помирение! ", сподели още Мохамад Щайе, министър председател на Палестинската автономност.

В 35-ия ден от войната сигнал за въздушна паника огласи в Тел Авив. При нападението бяха ранени две дами.

От началото на военните дейности жертвите от израелска страна са над 1400, над 200 са взети за заложници от Хамас. А съгласно палестинското здравно министерство, следено от радикалната формация, жертвите измежду палестинците са над 11 хиляди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР