И какво ще покаже гласуването в британския парламент - ужасен

...
И какво ще покаже гласуването в британския парламент - ужасен
Коментари Харесай

Часът На Истината За Великобритания Настъпи!

И какво ще покаже гласуването в английския парламент - ужасяващ край или по-скоро смут до безкрайност? До формалната дата за Брекзит на 29 март остават по-малко от две седмици. А изходът от разногласията в Лондон е повече от неразбираем.

В петък Тереза Мей посети пристанищния град Гримсби в Североизточна Англия, където над 60 % от жителите бяха дали своят вот за излизането на страната от Европейски Съюз. След западането на рибната индустрия градът се бори за оцеляването си. Там Тереза Мей прикани Европейски Съюз да направи едно " последно изпитание ", с цел да можел Брекзитът да бъде доведен до сполучлив свършек през тази седмица.

Думите ѝ прозвучаха по този начин, като че ли европейците имат някакъв интерес британците да изоставен Европейски Съюз. За следващ път тя заплаши, че консервативните хардлайнери сами заплашват Брекзита, щом отхвърлят да гласоподават нейната договорка. В неделя външният министър Джереми Хънт взе участие в политическото токшоу на BBC и се изрази още по-конкретно. Той съобщи, че в случай че тази седмица в Народното събрание не се реализира болшинство, има заплаха " Брекзитът да бъде провален ". Хънт добави, че това ще има опустошителни последствия и за бъдещето на английските тори.

Нещата не наподобяват добре за Тереза Мей

Тези апели обаче надали ще трансформират нещо. Очаква се, че Тереза Мей ще загуби и гласуването във вторник (12.3). При това на нейна страна са умерените поддръжници на Брекзита в личната ѝ партия, някои склонни на компромис проевропейски политици, както и шепа лейбъристки депутати от изборните региони, в които има болшинство, подкрепящо Брекзита. Не е ясно обаче какъв брой такива лейбъристи-бунтари има и дали те ще съумеят да " спасят " договорката на Тереза Мей. Голямата част от опозицията е срещу съглашението.

Ключово ще се окаже решението на северноирландската " Демократична юнионистка партия " (DUP) и на радикалните поддръжници на Брекзита към Джейкъб Рийс-Мог. В последно време той направи някои нееднозначни изказвания. От една страна алармира подготвеност за компромис, а от друга - окачестви съглашението с Европейски Съюз като недопустимо и отвратително. Бившият министър за Брекзита Дейвид Дейвис също се изрече против " ужасяващата договорка ". А тези изказвания не звучат като утвърждение.

Какво ще стане, в случай че Тереза Мей загуби?

Преговорите в Брюксел за последни промени в договорката за Брекзит изглеждаха дефинитивно провалени. Ръководещият договарянията - английският основен прокурор Джефри Кокс - очевидно се оказа по-скоро спънка за постигането на триумф. От Европейски Съюз се оплакват, че Кокс желае да реши един политически проблем с юридически средства. Какво ще се случи, в случай че гласуването във вторник още веднъж приключи с неуспех за Мей? Като последваща стъпка депутатите биха могли да я принудят с решение да изиска от Европейски Съюз пролонгация на датата за Брекзит. Вероятно тя ще изпревари сходно решение и сама ще изиска пролонгация.

Оспорван въпрос е какъв брой дълго може да продължи сходна пролонгация. Тереза Мей избира по-кратък период - до края на юни. Тя счита да направи нов опит да склони държавните ръководители от Европейски Съюз на решаващи отстъпки по време на срещата на върха, която ще се организира на 21 и 22 март. Мей към този момент се провали един път в сходни опити, само че тя е доста упорита.

Остава неразбираемо и това дали и какъв брой дълго държавната ръководителка ще оцелее в основания от нея безпорядък към Брекзита. В момента някои среди във Англия подхващат нов опит да я принудят да подаде оставка, за твърдите поддръжници на Брекзита да бъдат умилостивени. Засега обаче по нищо не проличава, че този опит ще се увенчае с триумф. А за Тереза Мей по този начин или другояче важи изречението, че всички вести за нейния неотдавнашен политически край са мощно пресилени.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР