И извънпарламентарните партии реагираха, след извънредното изявление на президента Румен

...
И извънпарламентарните партии реагираха, след извънредното изявление на президента Румен
Коментари Харесай

Партиите извън НС одобриха датата 4 април

И извънпарламентарните партии реагираха, след изключителното изказване на президента Румен Радев. Държавният глава насрочи идните парламентарни избори за 4 април, след седмица на съвещания с участниците в процеса. Президентът се срещна със здравните управляващи, ЦИК, партиите във и отвън Народното събрание, както и беседва с организации на българите зад граница.
Мая Манолова от “Изправи се.БГ” уточни, че гражданското съдружие утвърждава определената дата, като съобщи, че спомагателната седмица (от в началото оповестената дата 28 март) е тест за държавно управление, парламент и ЦИК, които би трябвало да покажат, че имат воля за осъществяване на почтени избори.

Тя бе безапелационна - на ход са депутатите и парламентарно показаните партии, които би трябвало да се ангажират със законодателни промени.

От ГЕРБ обаче обявиха, че няма да внесат оферти за промени на Изборния кодекс. По време на брифинг след изказването на президента, от ГЕБР показаха, че в случай че Българска социалистическа партия сменят обществено оповестената си позиция по отношение на промени в ИК директно преди вота, могат да внесат своите оферти, само че ръководещите няма да ги поддържат.

Манолова акцентира, че е на ход и ЦИК – да каже по кое време ще са доставени машините, по какъв начин ще са превозени, къде ще се съхраняват и пазят. Александър Андреев от изборната комисия обаче уточни, че по-голямата част от предложенията на президента са в компетенциите на Народното събрание.

" Датата 4 април е добра за нас. Щяхме да сме подготвени и за 28 март. Искаме да представим стратегия, с която да очертаем алтернативата на настоящия модел на ръководство. Коалицията е здрава. Удовлетворени сме от това, че президентът назова основни оферти за повишение на изборната интензивност и сигурността на изборите. От " Демократична България " също ги направихме. Не просто сме ги подкрепяли и стартирали, а за всяко едно от тях има препоръчани на всички парламентарни групи в Народно събрание законопроект ", уточни в изказване някогашният правосъден министър и съпредседател на " Демократична България " Христо Иванов.

Той също съобщи, че гласуването по пощата е решение за българите в чужбина. Иванов още един път уточни значимостта от въвеждането на видеонаблюдение при броенето на гласовете.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР