И името на родния ни столичен „Левски“ се появи в

...
И името на родния ни столичен „Левски“ се появи в
Коментари Харесай

Забъркаха и „Левски“ в антисемитски скандал

И името на родния ни столичен „Левски“ се появи в хрониките към антисемитския скандал, който избухна в Италия.

Миналата седмица почитателите на „Лацио“ разлепиха стикери на немското еврейско момиче Ане Франк с екипа на градския противник „Рома“.Девойката умря на 15-годишна възраст по време на Холокоста. Тя е прекарала по-голямата част от живота си в Холандия и е водила дневник, оповестен след края на войната.

Последва светкавична реакция и президентът на „Лацио“ Клаудио Лотито. Той съобщи, че всяка година ще праща по 200 последователи на отбора на посещаване в Аушвиц, с цел да спре бъдещи сходни изцепки.

АГИ – италианската журналистическа организация, разгласява огромен материал, в който се споделя за най-големите фашисти измежду почитателите на Ботуша.

„Ултрасите на „Лацио“ са най-отявлените расисти в Италия – написа организацията. – Те са извънредно крайни и са известни на всички, само че в този момент казусът с Ане Франк мина всички граници. Запалянковците на „Лацио“ са подпомагани от своите събратя от почитатели на „Левски“ в България, от последователи на „Реал“ в Испания и поляци от „Висла Краков“. Припомняме, че в римския отбор игра Паоло ди Канио, който празнуваше головете си имитирайки поздравът с ръка на Адолф Хитлер и в изявление беше споделил, че е фашист, а не расист.“

Италианската футболна федерация към този момент разгласи, че по един откъс от дневника на Ане Франк ще бъде прочетен преди мачовете от Серия А през тази седмица. Целта е да се осъди обществено антисемитизма на почитателите на „ Лацио “ и да бъде почетена паметта на жертвите на Холокоста.

Първото сходно четене беше направено по време на дербито сред „Ювентус“ и „Рома“. После и на мача „Болоня“ – „Лацио“ в сряда вечер. Феновете на „римските орли“ обаче за следващ път демонстрираха антисемитски настроения. Те посрещнаха четенето на дневника с… фашистка ария. Скандирания с сходен темперамент не липсваха и по време на цялата среща, приключила с победа на „небесносините“ с 2:1. Всичко това се разигра, макар че и самите футболисти на „Лацио“ излязоха на терена с фланелки с лика на Ане Франк и надпис: „Не на антисемитизма“.

Присъда до 4 години затвор пък заплашва почитателите на „Лацио“, които разлепиха стикерите с Ане Франк в Рим. Полицията към този момент е идентифицирала 15 души, на които ще им бъдат повдигнати обвинявания. Шокиращото е, че измежду тях има и 13-годишно момиче. Според организация АНСА измежду обвинените има и други малолетни лица.
„ Виждам, че светът бива постепенно трансфорат в пустиня… “
По време на Втората международна война Ане Франк се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, оповестен след края на войната. Именно откъс от него ще бъде четен по време на мачовете в Серия „ А “. А той гласи: „ Виждам, че светът бива постепенно трансфорат в пустиня, слушам приближаващия гръм, който един ден ще ни унищожи, чувствам страданието на милиони. И все пак, когато погледна небето, само че някакъв метод усещам, че всичко ще се промени, с цел да се постави завършек на тази свирепост и че мирът и спокойствието ще се върнат още един път “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР