И глобата, и стимулът са методи, които трябва да се

...
И глобата, и стимулът са методи, които трябва да се
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: И глоба, и стимул ще имат ефект, важно е пациентите да се преглеждат профилактично

И санкцията, и тласъкът са способи, които би трябвало да се наложат, с цел да се усили посещаемостта на профилактични прегледи у нас. За задачата обаче отрасловото министерство би трябвало да вкара промени в нормативната база, които бави от години. Това разяснява пред TrafficNews доктор Костадин Сотиров – шеф на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. Изказването му идва на фона изнесените данни, че една 50 на 100 от българите вършат профилактика на здравето си. Повдигна се и тематиката – по какъв начин може да се увеличи ангажираността към персоналното здраве на българите.
Прочетете още
Д-р Сотиров посочи, че санкциите от 200лв. за пациенти, които подценяват профилактичните прегледи при персоналните ли лекари, не са оригиналност като предложение. Подобна мярка е заложена преди повече от 30 години в Националния закон за здравето, само че не се ползва поради липса на нормативна база, която да урежда кой тъкмо може да ползва глобата. Същото се отнася и за търсене на вид за стимулиране на пациентите да правят постоянни прегледи. Всички обсъждани разновидности обаче все са отпадали по време на разискване.

Шефът на джипитата удостовери, че в България половината българи пропущат да вършат профилактика на здравето си. Най-често това са работоспособни хора в дейна възраст, които заради терзания от диагностициране с болест или безхаберие не се явяват в лекарските кабинети.

 „ За да се постановат наказания отрасловото министерство би трябвало да разпореди органът, който да прави това “, съобщи Сотиров и разясни, че лекарите не са административен орган и не трябва да бъдат натоварвани с тази активност.

„ Профилактичният обзор е характерен по същина и доста зависи от пола, възрастта и болесттите, които пациентът има или към които е благоразположен. Това, което е открита като процедура от лекарите по предложение на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари /НСОЛ/, е при посещаване в кабинет, без значение от мотива, да извърши обзор “, съобщи доктор Сотиров.

Той изрази мнение, че пациентите сами би трябвало да предизвикват профилактика на здравето си, без да се постанова намесата на институции. Мотивира с това, че прекосяване през постоянни прегледи е причина за ранното разкриване на заболявания и по-лесно и ефикасно лекуване . Понякога даже единствено с смяна на нездравословен табиет. Такъв е казусът със социалнозначими болести като високо кръвно, подагра или диабет. Важно е осъществяването на прегледи за ракови болести, чието настъпване са предразположени хора в преклонна възраст, добави той:

„ Тази година по гледище на НСОЛ бе уголемен обсега и броя на проучванията, които пациентите могат да си създадат. Възможностите са доста и потребни, само че за жалост, пациентите не ги вършат. В това се включват профилактика за рак на простата, което се прави на всички мъже над 50г. един път годишно, също и  ехография и мамография на млените жлези за дами. Въведени са и профилактични проучвания на черен дроб, който превантивно ревизира за прекаран „ прикрит “ хепатит. Често хора, които са го минали с леко, схващат след години, когато черният дроб към този момент е почнал да демонстрира признаци и положението е необратимо “, добави експертът.

Според доктор Костадин Сотиров наклонността за пропускане вниманието към здравето се придвижва освен в профилактиката, само че и в предварителната защита. А сега персоналните лекари умуват по какъв начин да подтикват имунизацията по наложителния имунизационен календар, при която процентът от дълго време е намалял фрапантно и не стига нужния брой.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР