И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от

...
И. ф. главният прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от
Коментари Харесай

Никола Минчев: Борислав Сарафов да се оттегли!

И. ф. основният прокурор Борислав Сарафов да се отдръпна от поста, до момента в който тече следствието по проблема с Нотариуса и Еврото. За това прикани депутатът от ПП-ДБ и ръководител на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на обстоятелствата към мрежите за въздействие в правосъдната власт Никола Минчев.
 
" Получава се обстановка, в която отпред на институцията, която проверява, стои човек, който е обект на следствие ", уточни Минчев в ефира на Дарик и предаването " Кой Говори ".

Соред него е редно депутатите да поканят на чуване управленията на ГДБОП, КПКОНПИ, Висш съдебен съвет, Инспектората към Висш съдебен съвет, управленията на СГП, САП, както и манекенката Ивайла Бакалова и брачна половинка й Веселин Денков.

По думите на Минчев комисията ще се интересува и от връзката на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов с кръга към ресторант " Осемте джуджета ".

" Политическите зависимости са в генезиса на абсурда с Нотариуса ", разяснява по Дарик и съдията, който е и някогашен член на Висшия правосъден съвет Калин Калпакчиев.

По думите му компроматните офанзиви, с които боравят кръговете за въздействие в правосъдната система, се ползват от години. Той напомни няколко известни случая от последното десетилетие, при които посредством медийни изявления са атакувани разнообразни магистрати.

“Начинът, по който е работила групата на Божанов, доста припомня офанзивите, които се проведоха през 2014 година от новосъздаденото съдружие “План Б ”, управлявано от Любена Павлова. Спомняте си същите тези мафиотски кодове. Шестте агнешки главички - броят на членовете на Висш съдебен съвет, които настоявахме да се проверява случая “ЦУМгейт ”, в който беше забъркан тогавашният основен прокурор Цацаров ”, разяснява Калпакчиев.

Той уточни, че има индикации да се допуска, че в цитирания интервал, двете групи към Еврото и Нотариуса са имали “територии ” и са си сътрудничили, а не са си пречили.

“В този интервал получавах голям брой писма, имейли с сходни софистицирани закани, които целяха психическо сломяване. Механизмът е същият. Имам разбиране, че групата, която действаше против арбитър Цариградска, е същата, която тогава работи против нас. Тя беше в отбрана на основния прокурор Цацаров, по-късно в отбрана на основния прокурор Гешев ”, уточни арбитър Калпакчиев.

По думите му той и още няколко души от тогавашния състав на Висшия правосъден съвет са получавали сигнали да млъкнат по всевъзможни способи. “Тези схеми не биха били вероятни, в случай че Висшите правосъдни препоръки не се конструираха, по метода, по който това се случваше досега, посредством директно присъединяване на политически и престъпно стопански фактори ”, съобщи Калпакчиев и добави, че “мрежите получават убеденост да работят безнаказано, когато имат тази отбрана от най-високо равнище ”.

Според правния специалист на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов повече от явно е, че прокуратурата няма да организира сполучливо следствието на мрежата за надзор в правосъдната система, а резултатът, който ще създаде няма по какъв начин да бъде употребен с легитимност “при това извънредно притеснително положение на прокуратурата ”.

" Има основателни подозрения за въвличането на целия Софийски апелативен регион в тези мрежи ", уточни още юристът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР