И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка в Софийската районна

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка в Софийската районна
Коментари Харесай

21 прокурори започват проверка в Софийската районна прокуратура

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов подреди инспекция в Софийската районна прокуратура. 
 
„ Ще бъдат проверявани съответни дела и съответни прокурори ”, съобщи пред публицисти Сарафов.
Прочетете още
Със задачата се заема екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура, под управлението на завеждащ отдел „ Инспекторат ” Виктор Малинов.

От Прокуратурата оповестяват, че повода са констатирани неприемливи практики за систематизиране на делата в отдел „ Специализиран ”. Проверката е и поради голям брой изнесени данни в общественото пространство, отразяващи негативно активността на Районната прокуратура в София, се споделя в известието.

„ Още със стъпването ми в служба желаех оставката на районния прокурор Невена Зартова, назначих проверка на Софийската районна прокуратура. След резултатите желаех от Висшия правосъден съвет да образува дисциплинарно произвеждане против нея. Междувременно продължиха да се генерират кавги, продължи да се генерира напрежение и се вижда, че тук е един от генезисите, където се разрушава постамента на справедливостта ”, съобщи Сарафов.

Ревизията би трябвало да установи как и на какво съображение са разпределяни определени дела на прокурори от отдел „ Специализиран “, по какъв начин са образувани екипите по тях и дали това е осъществявано в сходство с вътрешните правила в Прокуратурата и принципа на инцидентния асортимент.
 
Ще се ревизира срочността и ритмичността на следствията, аргументи за закъснение и учредения за удължение на периоди, мотивираност на постановените актове, взетите ограничения за процесуална насила във връзка с обвинени лица и други
 
Анализът ще обхване неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства. Особено внимание ще се обърне на тези каузи, по които не е сбъднат правосъден надзор, както и дали е имало съображение да се сезира горестоящата прокуратура за практикуване на пълномощията според Наказателно-процесуален кодекс.
 
При установени данни за  осъществени закононарушения от магистрати те ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При определяне на учредения за налагане на дисциплинарни санкции на прокурори неотложно ще бъде уведомяван и.ф. основен прокурор.
 
Ако бъде установено практикуване на длъжностен надзор по прокурорски актове, те ще бъдат изпращани към съответната прокуратура. 
 
Проверката има за цел въвеждане на тъкмо и еднообразно използване на законите и e за настояща информация за работата по преписки и досъдебни производства на Софийската районна прокуратура, се споделя в известието.
 
Констатациите от инспекцията ще послужат за взимане на организационни ограничения и оферти за възстановяване на работата по каузи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР