И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е бил чeст гост на

...
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е бил чeст гост на
Коментари Харесай

Шефът на ГДБОП: Сарафов е бил чест гост на Петьо Еврото в клуба Осемте джуджета

И.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е бил чeст посетител на клуба " Осемте джуджета ", употребен като офис от някогашния следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Самия Петьо Еврото е жив и е напуснал България с подправени документи или през зелената граница и по данни на ГДБОП се намира в прилежаща балканска страна. Той продължава да се търси.

Това разгласи шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " Явор Серафимов пред Нова телевизия.

По случая с Еврото и неговата група за въздействие в правосъдната система е извършено съществено следствие. На прокуратурата са предадени 100 страници информация за активността му. Именно там са отразени честите визити на Сарафов в " Осемте джуджета ", където той бе сниман да се здрависва с Петров.

По думите на Серафимов сигналът против някогашния следовател е подаден от Антикорупционния фонд в края на 2021 година и е обвързван с взаимосвързаности сред някогашни и настоящи чиновници на Министерство на вътрешните работи с охранителната компания " Делта гард ", която бе част от следствието за отнетия бизнес на Илия Златанов.

" Считам, че този клуб е посещаван от доста хора. В самия сигнал не се показва Сарафов да е бил постоянен посетител, само че в последните материали, които бяха излъчени, има такива изказвания. Мисля, че това е упоменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура ", съобщи Серафимов.

По-късно от Министерство на вътрешните работи категорично прецизираха, че в отчета, изпратен от ГДБОП до ВКП през 2022 година, не се съдържа името на Сарафов. Името е упоменато само по отношение на обществено известна фотография, публикувана в медиите. Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, защото Министерство на вътрешните работи няма подготвеност по отношение на тях.

Разследването демонстрира, че незаконната активност е многопластова. В преписката участват 3-4-5 души от правосъдната система - и от Софийската районна, и от Софийската градска прокуратура, и от към този момент закритата Спецпрокуратура, а едно от направленията е търговия с въздействие. Въпросните хора били в тесни връзки с Еврото.

" В хода на инспекцията Петьо Петров е свикан като очевидец и е дал сведения. В тях твърди, че с помощта на неговите юридически качества хората го търсели за помощ. Проверката е изпратена във Върховната касационна прокуратура. Към момента нямаме информация какво е последвало. В нея има огромен размер материали за търговия с въздействие и измами. Никой от прокуратурата не ни е уведомил за придвижването на преписката. Може някой прокурор да е не запомнил да ни уведоми, да го назовем по този начин. Мисля, че в преписката имаше записани и имената на прокурори от ВКП ", бе безапелационен Серафимов.

Той подсети, че не е в пълномощията на ГДБОП да проверява магистрати.

 

Източник " Офнюз "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР