И ЕС, и Турция са за продължаване на диалога, а

...
И ЕС, и Турция са за продължаване на диалога, а
Коментари Харесай

Брюксел и Анкара се обявиха за продължаване на диалога от Варна

И Европейски Съюз, и Турция са за продължение на разговора, а министър председателят Бойко Борисов съобщи, че се надява до юни да има втора сходна среща, с цел да бъде регистриран прогрес по контрактуваните проблеми. С тази обща констатация приключи Срещата на върха Европейски Съюз - Турция сред ръководителите на Съвета на Европейския съюз и на Еврокомисията - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, министър председателят Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган.
 
По думите на премиера Бойко Борисов главната задача на тези диалози, а точно да се потърсят способи за възстановяване на връзките сред Брюксел и Анкара, е изпълнена.
" И за Тракийските българи, и за претенциите, които опозицията в българския парламент и президентът имаха - до една съм ги сложил пред президента Ердоган. И за интервенция в изборите, и за Тракийските българи, но  взехме решение, тъй като техните искания не са по-малко, както и с цел да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните връзки, външните министри със съответна комисия биха разрешили тези въпроси. И в региона на енергетиката имаме огромен прогрес - още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде подготвен. Мисля, че постигнахме задачите ", съобщи министър председателят на България.

Борисов персонално благодари на президента на Турция за напъните, които поставя страната му по мигрантското съглашение, както и разясни, че " благодарността към президента Ердоган, че удържа на думата си и към този момент над година имаме нулев мигрантски напън на нашата граница, а това и надлежно на Европа. Вече се връщаме на масата на договаряния. Този канал на разговор би трябвало да продължи да работи ".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше безапелационен, че Европейския съюз и Турция остават близки сътрудници в осъществяването на това съглашение.
" Бих желал да изкажа високата ни оценка за впечатляващия труд, който Турция поставя и да благодаря откровено на Турция и на турския народ за това, че подслониха повече от 3 000 000 сирийски бежанци през последните години. Европейски Съюз даде основна помощ, с цел да усъвършенства метода на живот на тези бежанци и довечера потвърдихме неотменимия ангажимент на съюза да продължи тази поддръжка ", добави той.
Туск повтори и загрижеността на Евросъюза от положението на човешките права в Турция, както и задържането на европейски жители в страната, а също и дейностите на турската войска в северната сирийска област Африн. Председателят беше и безапелационен, че Европейски Съюз стои зад правото на Кипър да изследва териториалните води за природен газ.

От казаното от турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който приказва най-дълго, стана ясно, че той се надява към този момент интервала на неприятни взаимоотношения сред Турция и Европейски Съюз да е останал в предишното. Турският държавен глава акцентира също, че чака по-скоро да бъде либерализиран визовия режим за турските жители за Европейски Съюз.
" Турция и Европейски Съюз са стратегически сътрудници - в случай че Европейски Съюз като огромна организация в политиката си на разширение сложи Турция в изолираност, това би било ужасна неточност ", акцентира Ердоган.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази убеденост в общото бъдеще на Евросъюза и Турция.
" Това беше среща на смесени усеща, само че не и на смесени послания. Добра среща беше, тъй като в духа на естествения принцип сред огромни демокрации сме способни да приказваме другарски и намерено. Благодаря Ви, президент Ердоган, че сте тук! Ще имаме както и преди доста, доста срещи, с цел да решим проблемите сред Турция и Европа. Наистина мисля, че Турция и Европейски Съюз би трябвало да вървят дружно ", уточни Юнкер.
Председателят на Европейска комисия прикани Турция да премисли всеобщите арести в изискванията на изключително състояние, както и увери, че рецензиите към Европа не значат липса на поддръжка за Анкара, а също и настоя Турция още преди Великден да освободи двамата арестувани гръцки военни на сухопътната граница сред двете страни.

С общото обръщение, отправено с здрависване на четиримата приключи лидерската среща в Евксиноград. За резултатите от нея министър председателят Бойко Борисов сподели, че ще осведоми гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас, а Доналд Туск акцентира, че ползите на страните в днешния разговор са за стабилизиране на района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР