И един патрон за Украйна не е тръгнал от български

...
И един патрон за Украйна не е тръгнал от български
Коментари Харесай

Експортът на оръжия за Украйна скочил 107 пъти, докато Нинова била вицепремиер

И един патрон за Украйна не е тръгнал от български производител. Думите са изречени от соцшефката Корнелия Нинова през м. май 2022 година, до момента в който тя е вицепремиер и стопански министър, а като подобен оглавява и комисията за износ на оръжия. Сайтът Lupa.bg цитира документи с съответни обстоятелства за износа на муниции по време на мандата й, който оспорва всяка писмен знак от въпросното изречение и разкрива необикновен растеж на експорта на снаряди за две страни - довел България до върха на европейската ранглиста за промишлен прогрес през годината. Става въпрос за прилежаща Румъния и Полша. Именно през тях минава и огромна част въобще от снабдяването на Киев с оръжия за защита от съветския агресор. 

" Парламентът утвърди даването на военна помощ за Украйна според конфиденциален лист с имущество. Различни служебни министри оповестиха обществено, че се касае за „ леко стрелково оръжие и някои муниции “.

Според специалисти зад това общо изложение най-вероятно стоят артилерийски муниции с диаметър от 60мм до 152мм (масово употребявани в боевете сега), чиито период на валидност изтича в околните 2-3 години и би трябвало да се заплаща за утилизацията им, тъй като наличните ресурси надвишават количествата за годишни учения.

Допълнително за „ заряд “ несъмнено има и ненужни автомати вид " Калашников ", като цената на всичко това надали надвишава няколко милиона лв. ", пишат осведомени със наличието на документите в секретното деловодство на Народно събрание. 

Какво се случва обаче, до момента в който Нинова е министър на стопанската система? 

През цялата 2021 година позволеният експорт на оръжия, муниции и други артикули, свързани с защитата за Полша и Румъния, е на стойност 12,19 млн. евро.

За съпоставяне единствено за първите 6 месеца на 2022 година, когато Нинова е министър на стопанската система, утвърдените от ръководеното от нея ведомство и в следствие издадени позволения за експорт за тези 2 страни са в размер на колосалните 1,287 милиарда евро, сочи информация в документа. 

" Разликата сред милиони и милиарди е фрапантна, а обикновената калкулация демонстрира, че единствено за половин година при ръководството на Корнелия Нинова повереното ѝ министерство е одобрило експорт на оръжие за Полша и Румъния на стойност 107 пъти повече в сравнение с за цялата предишна година ", разкриват осведомени с модела й. 

Според тях тези данни водят към въпроса - дали Нинова е знаела за това нарастване на експорта и в случай че отговорът е да, то къде е мислела, че отиват бойните единици по тези търговски съглашение с Полша и Румъния?

Пита се още и дали не става въпрос за съзнателно укриване на информация от българското общество. " Или пък е считала, че Полша и Румъния се въоръжават незабавно „ до зъби “, с цел да атакуван може би и те Украйна? Все доста неуместни за нея въпроси, на които чакаме явен и логичен отговор, а не политическо преиначаване ", упорстват съперниците на соцшефката. 

Производството и търговията с оръжие, муниции и други сходни са изцяло законни действия. Не съществуват нито интернационалните, нито локални рестрикции за доставки към Украйна. Не инцидентно легалната формулировка е артикули свързани с защитата, т.е. за защита – изконно право на всяка суверенна страна, нападната от външен агресор.

Военно-промишленият комплекс у нас обезпечава трудова претовареност на десетки хиляди служащи, а налозите които ще заплати на държавния бюджет ще се употребяват за погашение на нараснали пенсии, минимални работни заплати и други обезщетения в изискванията на тежка инфлация, прибавят още те. 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР