И двете ваксини срещу коронавирус на AstraZeneca и Johnson &

...
И двете ваксини срещу коронавирус на AstraZeneca и Johnson &
Коментари Харесай

Норвегия обмисля да изключи AstraZeneca и Johnson & Johnson от схемата си за ваксинация

И двете ваксини против ковид на AstraZeneca и Johnson & Johnson би трябвало да бъдат изключени от програмата за имунизация на Норвегия , постанови експертна комисия, назначена от държавното управление, оповестява " Ройтерс ".

Тези, които биха желали да вземат някоя от двете ваксини , обаче би трябвало да имат право да го създадат , добави комисията.

Властите на 11 март стопираха разпространяването на AstraZeneca , откакто дребен брой по-млади имунизирани хора бяха приети в болница за композиция от кръвни съсиреци, кървене и невисок брой тромбоцити, някои от които по-късно починаха.

На 15 април Норвежкият институт за публично здраве съобщи, че имунизацията AstraZeneca би трябвало да бъде напълно отхвърлена , само че държавното управление вместо това потърси спомагателни препоръки, в това число по отношение на имунизацията на J&J.

" Правителството ще употребява това като основа за своето решение, дружно с рекомендации от Института по публично здраве по отношение на това дали да се употребяват тези ваксини ", сподели здравният министър Бент Хьоие на конференция.

Проучване в Дания и Норвегия открива леко нараснал % на съсиреци във вените измежду хората, които са получили първата доза ваксина на AstraZeneca , в това число съсиреци в мозъка, спрямо предстоящите равнища в общата популация.

" Не предлагаме имунизациите да се употребяват в националната стратегия за имунизация заради сериозните странични резултати, които са следени ", съобщи ръководителят на експертната комисия Ларс Форланд на държавна конференция.

Министърът на опазването на здравето ще вземе решение за бъдещето на двете ваксини в програмата за имунизация на Норвегия.

Комитетът предлага също по този начин двете ваксини да бъдат предоставени непринудено . По-голямата част от комисията счита, че би трябвало да има ограничавания за това кой може да избере да получи някоя от двете ваксини .

Експертната комисия също предложи да се реалокират лицата на възраст сред 18 и 25 години по-нагоре в държавния лист с предпочитани за имунизация.

" Вярваме, че е добра концепция да се даде приоритет на тази възрастова група , макар че те се оправят с Covid-19 сносно. Лятото наближава и доста младежи ще се движат доста из страната . Те могат да стартират да работят или да учат в друга част на страната ", сподели Ларс Форланд, водач на експертната комисия.
 Италия и Норвегия също преустановиха потреблението на проблематичната партида на AstraZeneca
Италия и Норвегия също преустановиха потреблението на проблематичната партида на AstraZeneca

След като Дания стори същото по-рано днес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР