И двете крайни тези, които се чуха в парламента са

...
И двете крайни тези, които се чуха в парламента са
Коментари Харесай

Бюджетът не е нито социален, нито разточителен, а ощетява най-уязвимите: Манолова

И двете крайни тези, които се чуха в Народното събрание са погрешни. Бюджетът нито е най-социалният в историята, нито е извънредно разхитителен и помпащ инфлацията. Всъщност това е бюджет, който бетонира и усилва неравенствата и удря най-уязвимите.

Това съобщи ръководителят на гражданска платформа Изправи се.БГ в свое видеообръщение във Facebook във връзка приемането на бюджета на държавното публично обезпечаване .

Отново най-ударени са пенсионерите, които на фона на растящата инфлация ще получат нарастване от едвам 6,1% - швейцарското предписание. – съобщи Мая Манолова. По калкулации на гражданската платформа даже по „ швейцарското предписание “ пенсионерите би следвало да получат нарастване от 8,1%, само че и в двата случая този вид не стига до действителната инфлация, която за стоките от първа нужда стига над 20% без наклонност да понижава.

Обсъждането на бюджета не засегна и коригиране на гафа с невключване на нарастванията на пенсиите през 2017 година, 2018 година, и 2019 година в последното преизчисление от края на предходната година, което докара до тежко ощетяване на пенсионерите. По този мотив госпожа Манолова разяснява: „ Този обир във връзка с възрастните хора няма да бъде поправен със идващия бюджет на държавното публично обезпечаване.

Така и пенсионерите, които получиха февруарските си пенсии още веднъж бяха излъгани с обещаните обезщетения за понижените пенсии за януари спрямо декември, тъй като нарастването за 7-те дни от 25-ти до 31-ви декември не беше отразено освен това компенсиране. “

Тя бе безапелационна, че да се икономисват пари от най-уязвимите в изискванията на инфлация и невиждана рецесия е непочтено и цинично и няма по какъв начин да се съгласим. От гражданската платформа показаха вяра, че сред двете четения на бюджета на ДОО това ще бъде поправено.

„ Следващата група, която беше ударена от този бюджет са хората с увреждания. Те получиха по 15 лева по-малко за януари и февруари спрямо декември даже след обезщетенията. Т.е. бяха излъгани от обществения министър.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР