И двете българки - майка и дъщеря, задържани в Турция

...
И двете българки - майка и дъщеря, задържани в Турция
Коментари Харесай

Турция освободи и двете българки, но дъщерята е с подписка

И двете българки - майка и щерка, арестувани в Турция по съмнение за връзки с кюрдска терористична организация, към този момент са на независимост. След като пуснаха първо майката Веселина, през вчерашния ден турските управляващи са освободили от ареста и дъщерята Мира Абдулселямоглу. Те бяха арестувани в турски курорт дружно с приятеля на момичето - английски гдажданин, поради подозрения за връзки с клон на ПКК - организация, оповестена от Анкара за терористична.

За разлика от майката Веселина, от която са свалени всевъзможни съмнения, дъщерята Мира е с мярка за неотклонение. Тя няма право да напуща Турция и ще би трябвало два пъти в седмицата да се подписва, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че Мира, английският й другар Джоузеф и майка й Веселина бяха задържани преди седем дни в турски курорт.

Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. Той остава в ареста. През 2015 година британецът отпътува за три месеца в Сирия, където работи като доктор.

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година На 13 юли двамата качват фотоси в обществените мрежи, че потеглят към Бодрум и управляващите незабавно се задействат.

Малко преди този момент службите са получили неизвестен сигнал, че в една от вилите в града са настанени трима членове на терористичната организация ПКК.

Бащата на Мира - проф. Яшар Абдулселямоглу, който е кюрд, само че живее в България, от два дни също е в Турция. По думите му случилото се е неуместно.

" Мира е обвинена, няма повдигнато обвиняване против нея. Надявам се да няма обвинителен акт и делото да отпадне. Нямат никакво съображение да настояват, че щерка ми и приятелят й имат връзка с терористична организация. Въпросите, които са им задавани по време на разпита, са неуместни ", разяснява Яшар Абдулселямоглу.

Бившият ни общоприет консул в Одрин Георги Димов насочи апел към българите, които считат да посетят Турция, да бъдат доста деликатни в каква компания ще попаднат, да внимават с приказките, споделянията и местата, които посещават. " Дори и най-невинното държание в обществените мрежи може да бъде мотив за арест ", предизвести дипломатът.

" На Мира е наложена най-леката мярка за неотклонение - подписка, което е положителен знак ", разяснява Димов.

По думите му съгласно Турция на нейна територия развиват активност четири терористични организации. Според целия останал свят обаче са посочени единствено две - ПКК и ИДИЛ.

" В случая с Мира и Веселина се получи един парадокс. В продължение на повече от година България връща в нарушаване на човешките права гюленисти. Ако това не беше направено, в този момент Мира щеше да е в ареста ", разяснява журналистът Илхан Андай.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР