И двамата са журналисти. Но в историите им има парадокс

...
И двамата са журналисти. Но в историите им има парадокс
Коментари Харесай

Как да пишеш за Севлиево се оказа по-трудно от това да пишеш за Москва

И двамата са публицисти. Но в историите им има абсурд – хората в Кремъл приказват, а тези в Севлиево – не. В единия случай информаторите търсят журналиста, а в другия - битката е за всяко парче информация.

От февруари 2022 година той е в заточение и работи отвън страната, за която написа. Тя цялостен живот е районен публицист в града, в който живее. Неговата медия има приблизително по 1 милион четения дневно. Нейната – по 4 хиляди . Той е работил в Москва , преди да напусне Русия поради войната в Украйна. Тя е в Севлиево .

Той е Алексей Ковальов , проверяващ редактор в основаната в Рига съветска медия " Медуза ". В изявление за Свободна Европа Ковальов споделя, че работата му в този момент не е доста по-различна от тази преди войната:

" Ние към момента имаме източници на информация, които оказват помощ – в съветското държавно управление, в министерствата, даже в кръговете, близки до президентската администрация. Въпреки че в този момент, разбираемо, доста от тях са уплашени да приказват ".

Тя е Емилия Димитрова-Данкова , издател на " Севлиево Онлайн " и създател в платформата за районни следствия " За истината ". Въпреки доста по-малкия мащаб на работата си, тя среща огромни компликации при намирането на информация, тъй като вътрешни хора няма.

" Аз с локалните управляващи не споделям, мен не ме канят на обществени събития, аз не получавам прессъобщения ", споделя Данкова.
След началото на войната
Алексей Ковальов живее и работи съвсем през целия си живот в Москва. В началото на 2022 година му се постанова да емигрира. Въпреки това той споделя, че работата му не се е трансформирала изключително. Просто в този момент прекарва огромна част от времето си в диалози онлайн.

Ковальов споделя, че публицистите от " Медуза " не престават да употребяват свободно наличните бази данни, както и информатори от Кремъл .

Интересното е, че той не намира информатори, а те сами се свързват с него. По думите му това са най-много мениджъри на приблизително равнище в държавните предприятия и в министерствата в Русия.
" Знам сигурно, че ние сме източник на фактологична информация даже за хората в Кремъл " Алексей Ковальов
" Те са по-добре осведомени от чиновниците на ниските равнища и са по-добре осведомени от министрите, които са откъснати от действителността. И защото знаят по-добре от всички останали какво е действителното положение на Русия и са доста разочаровани, говоренето с публицисти за тях е нещо като прочувствен отдушник ", споделя Ковальов.

Още при основаването му през 2014 година проверяващият уебсайт " Медуза " е основан в Рига, Латвия . През 2021 година съветското Министерство на правораздаването дефинира " Медуза " като " задграничен сътрудник ". От началото на войната медията е напълно блокирана в Русия.

В " Медуза " обаче чакат това и се приготвят. От една страна, образоват аудиторията си по какъв начин да заобикаля цензурата в интернет. Затова след блокирането на уеб страницата за къс интервал от време има спад в визитите, само че обстановката бързо се възстановява. Сега медията има даже повече читатели, в сравнение с преди, като част от тях са непредвидени.

" Знам сигурно, че ние сме източник на фактологична информация даже за хората в Кремъл, тъй като те не могат да се доверят на своята лична телевизия, а би трябвало да се доверят на някого ", споделя Ковальов.
Скъсаната връзка сред медиите и ръководството
От другата страна е Емилия Димитрова-Данкова, която цялостен живот живее и работи в Севлиево. Създава уеб страницата " Севлиево Онлайн " преди 7 години и работи сама.
" Връзката сред районните медии и локалното ръководство е тотално скъсана " Емилия Димитрова-Данкова
" Работя доста. Работя и в събота, и в неделя. Лягам късно вечер и ставам заран рано. Справям се ", споделя тя.

Медията ѝ се популяризира свободно, само че има други фактори, които ѝ пречат. Данкова прави редица следствия против локалната власт. В резултат достъпът ѝ до информация е усложнен.

" Връзката сред районните медии и локалното ръководство е тотално скъсана ", споделя тя.

Данкова показва, че когато медията е очебийно сериозна, тя не комуникира въобще с локалните управляващи или с териториалните структури на изпълнителната власт.

" Когато аз адресирам въпроси – нямам отговор. Изпращам заявление по закона за достъп до информация, тъй като съм открила, че това е най-сигурният метод да получа данните, които диря, а ми се дава отговор нещо, което въобще не съм питала. Принудена съм да повеждам правосъдни каузи ", споделя журналистката.

Именно поради дейното потребление на Закона за достъп до социална информацията през 2018 година Данкова получава премията " Златен ключ " на Фондация " Програма достъп до информация ". За разлика от Крeмъл обаче, в община Севлиево няма никакви пролуки. Данкова споделя, че няма вътрешни хора в ръководството.
Пропаганда и корупция
И в двете медии грешките на властта дават мотив за едни от най-сериозните следствия. В момента оборването на съветската агитация е една от главните задания на " Медуза ".
" Руската държавна агитация не се пробва да те убеди в нещо съответно, а тъкмо противоположното. " Алексей Ковальов
Ковальов споделя, че пропагандата в Русия не предлага един-единствен, пореден и логичен обвързван роман. Тя се трансформира всеки ден, което затруднява работата на публицистите. Той дава образец с изказванието, че Русия не таргетира цивилни цели във войната:

" Това явно не е правилно. Но прекарваш дни и нощи в опити да обориш изказванието и усърдно събираш информация ", изяснява журналистът. Няколко месеца по-късно обаче формалната позиция на държавното управление в Москва е, че нападна цивилни цели, с цел да накара украинците да се предадат.

" Руската държавна агитация не се пробва да те убеди в нещо съответно, а тъкмо противоположното. Там споделят: " Всеки лъже, в това число и ние. Но ние го вършим в полза на нашата страна и всеки различен го прави в полза на своята лична страна. Така че на коя страна сте? ", споделя Ковальов.

И руснаците са пред избор – да одобряват протичащото се или да се опитат да не се съгласят и да понесат следствията. А това през днешния ден значи, както показва Ковальов, от 5 до 7 години затвор.

Работата на Емилия Данкова е обвързвана най-вече със злоупотреби на локално равнище. Преди 2 години тя изнася данни от годишна среща, която община Севлиево провежда дружно с всички институции, които имат отношение към зимната конюнктура.

" След тази среща излезе информация, че предходната зима сняг в Севлиево съвсем не е падал, а бяха платени към 118 хиляди лв. за снегопочистване. Беше необичайно къде са отишли тези пари ", споделя тя.

Журналистката разгласява материал по тематиката. Резултатът е, че на идната година схваща за годишната среща в общината от сътрудници. За провеждането ѝ няма информация даже на уеб страницата на общината.
Медийната просветеност " Негативната страна на сериозното мислене е, че Кремъл го е трансформирал в оръжие и би трябвало да си сериозен към всичко. " Алексей Ковальов
Разликите в работата на Алексей Ковальов и Емилия Димитрова-Данкова са основни, само че има един главен проблем, който ги свързва – ниските равнища на медийна просветеност както в България, по този начин и в Русия. Според проучване от 2021 година България е на последно място в Европейския съюз в Индекса за медийна просветеност, като поддържа това равнище и предходните четири години.

Данкова споделя, че сериозно мислещи хора има на всички места, само че отбелязва, че в Севлиево това са най-вече представителите на по-старото потомство.

Ковальов от своя страна споделя, че през последните 8 години в Русия няма действителни опити да се сътвори медийна просветеност.

" Негативната страна на сериозното мислене е, че Кремъл го е трансформирал в оръжие и би трябвало да си сериозен към всичко. Това води до краен цинизъм и съмнение ", споделя Ковальов.

Ситуацията в България не е по-различна. Според изследване на американската организация " Галъп " от 2019 година, представено от, недоверието в България по отношение на политиците, медиите и неправителствените организации е доста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР