И двамата кандидати за президент, които ще се явят на

...
И двамата кандидати за президент, които ще се явят на
Коментари Харесай

Радев нарече Герджиков кандидат на коалиция Магнитски. Той му каза, че не е лицето на промяната

И двамата претенденти за президент, които ще се явят на балотажа в неделя, чакат в разговор да се сътвори държавно управление, стана ясно при започване на единствения тв спор сред Румен Радев и Анастас Герджиков, извършен в ефира на Българска национална телевизия. Те също по този начин изрекоха сходни позиции, че с Русия би трябвало да се води разговор, защото е огромна стопанска система. Според Герджиков анексираният от Москва полуостров е украински, а Радев отвърна, че все още е съветски и че наложените от Запада наказания против Русия явно не дават резултат.

Румен Радев непосредствено разгласи, че макар напътствията на върхушката в Движение за права и свободи доста от гласоподавателите на придвижването са дали своят вот за него на първия тур и че неговият резултат зависи от свободната воля на всеки жител. Подкрепяният от ГЕРБ Анастас Герджиков не отговори на въпроса дали се разпознава като обрисувания от Движение за права и свободи обединител на нацията.

По-късно двамата размениха малко по-остри нападки. Като цяло форматът не предразполагаше към необикновен спор по завършените тематики за стопанската система, за хората, за националната сигурност, а на финала имаше и персонални въпроси.

Радев разгласи като една от най-големите си неточности това, че не съдействал за свалянето на модела " Борисов " по-рано. Ректорът на СУ пък упрекна сегашния държавен глава, че има " някаква фиксация " в някогашния министър председател Бойко Борисов.

Кой чие лице е

" Не си срамя от поддръжката на никоя партия, само че виждам, че партиите, които ви издигнаха, започнаха да се срамят от вас ", нападна Герджиков Радев. Той не посочи коя партия засяга - Радев е подсилен публично от Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия, ИТН, групировката на Мая Манолова, а от през днешния ден - и Зелено придвижване, част от Демократична България. Единствено подалата оствка председателка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова нападна Румен Радев, само че пък редица известни социалисти излязоха с послание преди балотажа в поддръжка на Румен Радев.

" Вие приехте да сте лицето на тези, които разграбиха България ", сподели Радев и Герджиков, който от своя страна сподели: " ГЕРБ може да са допускали неточности, само че са създали и положителни неща, вие допускате единствено неточности ".

" Вие не сте лицето на смяната ", сподели Герджиков, а президентът му отвърна, че Герджиков е лицето на обединението " Магнитски ", визирайки наложените от Съединени американски щати наказания за " значима корупция " против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Васил Божков и други

" ГЕРБ върви с вас и ви показва в страната. Придружава ви вътрешният министър, при който бяха бити вашите студенти. За пет години отстоявах истината и мога да бъда горделив, че възбудих силата за смяна. Ако българите не виждаха смяната в мен, нямаше да печеля тази поддръжка предходната неделя ", съобщи Румен Радев.

Трябва да има държавно управление

Според него спечелилата изборите партия на назначените от него в предходния длъжностен кабинет министри Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " би трябвало да откри пътя на разговора, само че цената да е деликатно премерена.

" Партиите на смяната имат самодейност и методът е насърчителен “, сподели Радев.

Герджиков също счита, че може да се реализира обединяване към общите вижданията.

Той обаче незабавно се възползва от опцията да нападна настоящият президент, че не е положил задоволително старания за сформирането на постоянни държавни управления след предходните два парламентарни избора – през април и през юли. Държавният глава обаче му отвърна, че президентът не е проектант на ръководещи обединения.

" Не се занимавам с политическо инженерство и партийно строителство ", съобщи Радев по отношение на изказванията, че той стои зад плана на Петков и Василев. Тяхно право и отговорност е да се опитат да вършат политики. " Ако реша да върша партия, аз ще застана начело ", заявява той.

Герджиков го прикани да слезе от облаците и да види какво става в страната.

Настоящият президент отхвърли изказванията на водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова, че " Продължаваме промяната " е негова партия. " Аз не съм партиен проектант (...) Ако аз реша да сътворявам партия, аз ще застана начело ", сподели той.

За президентът като " обединител "

Герджиков атакува Радев като разгласи, че не е " обединител на нацията ". Радев отвърна, че на никое място в конституцията не е записана думата обединител, а че би трябвало да е въплъщение на единството на нацията.

" Президентът не е политически безпристрастен. Президентът има право и съгласно мен е задължен да има мнение, да има политическа оценка и изказвания. В миг на рецесия президентът би трябвало да вземе отношение ", сподели Радев.

Той не пропусна да подчертае, че е преди ден Герджиков дефинира работата на прокуратура като „ прилична “.

Последва отговор от Герджиков с рецензии против вътрешният министър Бойко Рашков. Той сподели, че в Софийския университет полиция е питала дали се купуват гласове и прикани сегашния президент: " Слезте от облаците, стъпете на земята ".

Радев му отговори, че от дълго време го е направил и заприказва за инспекциите за пазаруване на гласове в страната.

По-късно Герджиков разгласи, че Радев е разединил обществото. Настоящият държавен глава уточни, че няма по какъв начин да се сплоти с чекмеджета и източване на публичния запас.

Радев попита съперника си " по какъв начин ще сплотява мафията със жертвите на мафията ". Герджиков пък разгласи, че Радев му пришива партии и грехове и атакува съперника си като разгласи, че някои партии се пробват да се откажат от него, визирайки Българска социалистическа партия.

" Моята цел е да обединя всички жители в политическата рецесия, в която ни вкарахте ", сподели Герджиков.

Съдебната промяна и корупцията

И Герджиков, и Радев се оповестиха за правосъдна промяна. На въпрос за основния прокурор Иван Гешев Герджиков отговори, че става дума персонализиране на казуса, само че след това уточни, че въпросната персона е „ противоречива “.

Радев уточни, че казусът е и систематичен, и личностен.

Според Герджиков не би трябвало да се приема напълно нова конституция, а в случай че се постанова да се създадат ремонти – да са по неотложни съответни тематики. След това прикани Радев да покаже подготвяния от него законопроект като попита дали той не планува страната да стане президентска република.

Радев отвърна с увещание, че подкрепящата Герджиков ГЕРБ написа своя план за промени небрежно. След това той изясни, че неговите хрумвания плануват правосъдна промяна и изясни, че се е съветвал с специалисти, в това число и от Софийския университет, където Герджиков е ректор.

По-късно Радев попита Герджиков дали харесва неналичието на дейностите на прокуратурата с шкафчето в спалнята на Борисов.

" Шкафчетата не са мои, само че вашите провали, рецесията, в която затънахме, са си персонално ваши. Не казахте къде съм сбъркал и се пробвате да ме прикачите към други хора. Дали поддържам прокуратурата - аз поддържам институциите. Аз не познавам основния прокурор и няма отношение към неговата персона ", сподели Анастас Герджиков и упрекна Радев, че има фиксация по Борисов.

Настоящият държавен глава похвали глобите по закона " Магнитски ". Герджиков пък разгласи: " Радвам се, че сме на едно мнение за корупцията ".

За и срещу Русия

" Русия не може да ни е модел за развиване, само че не може да ни бъде и зложелател. Много са спекулациите във връзка с Русия и е значимо да се търси разговор. Диалогът Русия – Европейски Съюз е нарушен и би трябвало да се възвърне. Байдън стартира да води подобен през главата на Европейски Съюз ", сподели Радев.

Герджиков изрази приятна изненада от доближаването на позициите на двамата за Русия и прикани " да не се разделяме на русофили и русофоби ". Имаме интерес да работим с Русия, която е страна с огромна стопанска система, само че Крим е украински, без значение какъв байрак се вее над него., съобщи кандидатът на ГЕРБ.

" Санкциите поради Крим не дават резултат. Колко години оттогава няма смяна в държанието на Русия, би трябвало прагматична политика... В момента Крим е съветски. кой да е ", съобщи Радев.

Според Герджиков до момента в който има сходни проблеми с Крим не може да се смъкват глобите против Русия. Свободата е най-важната, съобщи той.

" Преди да хукнем да спасяваме демокрациите в други страни, да погледнем, че демокрацията у нас е на командно дишане ", отвърна му претендентът за втори президентски мандат.

Да има ли компромис със Скопие

Продължават спекулациите, че ще позволи компромис с отваряне на вратата за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз преди да сме получили ясни гаранции, сподели Радев по тематиката. Гарантирам, че България не може да каже " да " преди да се приключи нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре систематичната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо завещание, съобщи още той и се разгласи срещу свикването на референдум по тематиката за Скопие.

Да се откажем от тази позиция в името на нещо друго, да вземем за пример да се признае българско малцинство в РСМ, или да се преглеждат стопански въпроси, или да кажем, че историческата комисия има единствено някаква помощна роля - неща, които чух от Вас и от представители на Вашето държавно управление сега, ми се костват малко притеснителни, разяснява на собствен ред Герджиков.

Коронавирусът и имунизирането

И двамата претенденти за държавен глава оповестиха, че са имунизирани против ковид. Радев разгласи, че страната към този момент е първа по спад на броя на инфектираните в Европа, а децата се връщат в учебно заведение, което е триумф.

Герджиков пък се разгласи против метода, по който беше въведен зеленият документ, който дефинира като насила. Настоящият президент попита съперника си какво предлага вместо документа. Герджиков отговори, че това са проблеми, заложени през лятото.

По мотив енергийната рецесия Герджиков атакува Радев, че тя се е очаквала и е можело да служебното държавно управление да предприеме дейности за обезщетения при актуализацията на бюджета. В отговор президентът разгласи, че предидената от кабинета помощ е най-високата в Европа.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР