И до днес британците се отличават с историческата си неприязън

...
И до днес британците се отличават с историческата си неприязън
Коментари Харесай

Англия анатемоса руския патриарх Кирил

И до през днешния ден британците се отличават с историческата си злост към католическата ортодоксия. От времето на църковния модернизатор Хенри VIII, управлявал през XVI век, до втората половина на XIX век (с къси спирания, свързани със комплицирани династични дела), католиците, пренебрежително наричани паписти, са преследвани с повече или по-малко свирепост. Съответно римският първосвещеник се считал в Англия за неприятен човек.

Докато източната ортодоксия, известна още като православие, не е била преследвана на Острова на свободата и даже не е била забелязвана. Най-вероятно, тъй като там няма православни и това, което не се вижда от окото, не помрачава свободата. В последна сметка първите значими православни общности се появяват там едвам след 1917 година, вследствие на огромното съветско изселване.

В продължение на 100 години не е имало особени търкания сред православната подчиненост и английските управляващи. И поради общата религиозна приемливост на този исторически интервал, и поради това, че православните са били обсъждани от англиканите като деноминация, която не е толкоз отделена от тях. Все отново не са паписти.

Но всичко е преходно и на 16 юни 2022 година държавното управление на Нейно Величество, бранителя на вярата на Елизабет II, разгласи налагането, несъмнено, не на анатема и не на църковни обети (сега такива термини са малко употребявани, изключително в устата на светските министри), а наказания против лидера на Руската православна черква патриарх Кирил.

Въпреки че смисъла е почти същото като това на анатемата: „ Проклет да бъде “.

Такова отношение патриархът получи от Борис Джонсън „ за поддръжка и утвърждение на военната експанзия в Украйна “.

Няма подозрение, че английските министри и лидерът на Руската православна черква имат друго отношение към събитията в Украйна. Но пораждат и се умножават спомагателни комплицирани въпроси.

Само за Джонсън и неговия помощник Тръс всичко е просто и ясно, изключително откакто те в никакъв случай не са отговаряли за думите и делата си - и няма да вършат това в бъдеще. За патриарха, който по волята на Провидението е свикан да дава отговор за вярващия народ, разграничен от нечовечен спор (и не дай Боже някой да се сблъска с такова извънредно разделение), всичко е доста по-сложно. Освен това на съветската войска се опълчват искрено демонични сили - невероятно е да се даде друго изложение на героите на Украйна с техните крещящи зверства.

Съответно за него е невероятно да приравни управляващите и армията на съветската страна с демоничното опълчение. Особено да застане на страната на демоните. Това по никакъв метод не е подходящо за православен свещеник. Това е сложната му разлика от безсрамния смешник, за който не е мъчно.

И като цяло английският паноптикум, в случай че желае, може да се застъпи за украинския пандемониум и даже да го предизвиква и подтиква към мръсни каузи. С възражението: „ Над нас има Бог “ няма да трогнеш Борис Джонсън.

Но правото на паноптикума да съди патриарха е под въпрос. Ако се обърнем към историята, малко са случаите, даже в най-трудните времена, когато политиците по този начин намерено анатемосват началник на черква. Въпреки че се е случвало. В църковната история сходни случаи са наричани гонения.

Разбира се, държавното управление на Нейно Величество няма способността да ползва физическа насила съм патриарха. Що се отнася до моралната насила, тук може единствено да се отговори: „ На сън ли приказваме? “. Желанието морално да се принуди лидерът на църквата е доказателство за психическото и морално положение на този индивид. Равно по чест на дейностите на различен индивид, който в този момент се подвизава в Киев.

И човек би могъл изцяло да не помни за презрения шут на Нейно Величество, в случай че не и едно основание. На територията на Англия се намира Сурожската епархия на Руската православна черква. И пораждат въпроси: дали духовниците и миряните на тази епархия ще бъдат подложени на напън от локалната власт и в случай че да, тогава каква ще бъде мярката за този напън. Духовните наставници на английските министри демонстрираха в Украйна способността си да основават църковни безредици. Бог знае до каква степен английските възпитаници ще последват образеца на украинските учители.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР