И днес те се опитват да опровергаят или да докажат

...
И днес те се опитват да опровергаят или да докажат
Коментари Харесай

Вавилонската кула – вратата на Бога

И през днешния ден те се пробват да опровергаят или да потвърдят правдивостта на тази история


Според необятно известната легенда в незапомнени времена хората пожелават да изградят кула до небето, което по никакъв начин не се харесва на Бога. За наказване за човешката им горделивост и самонадеяност Той ги лишава от общия език.

Строителите на гигантското оборудване към този момент не могат да се схващат, и изоставят начинанието си. А мястото, където се случва това знаменателно историческо събитие, е наречено Вавилон, което в превод от арамейски означава „ разбъркване “.

Някои филолози обаче са подготвени да оспорят сходна трактовка, защото на еврейски Вавилон звучи като Бабел. А постоянно срещаните в антични надписи съзвучни на „ Вавилон “ думи Bab-il и Bab-ilu по-скоро значат „ врата на бога “, което е по-съзвучно с оригинала от арамейското balbel.

Специалистите от целия свят не се отхвърлят от опитите си да открият следите на именитата сграда от древността. Според английски учени те са попаднали на правдиво доказателство за съществуването на Вавилонската кула. За това им оказва помощ частна сбирка на предприемач, която съдържа клинописни плочки и части камъни с надписи върху тях.

Разшифровката им демонстрира, че те съдържат детайлно изложение на „ Стелата на Вавилонската кула “. На рисунката е изобразен самият цар Навуходоносор, управлявал Вавилон преди 2500 години.

Според съществуващата за момента версия популярната Вавилонска кула е зикуратът Етеменанки – античен храм с височина 91 метра. Тази догадка не е нова и е дефинирана още в края на поминалия век от Робърт Колдуей, който открива руините на превъзходния в миналото Вавилон. Това удостоверява съществуването на едно от чудесата на света – градините на Семирамида. И дава информация за размисъл за библейската кула.

Най-древният градеж (храмът Етеменанки) в действителност не е напълно кула, а по-скоро пирамида с широчина 90 метра. Върхът й в миналото е увенчаван от златна скулптура на висшия господ на вавилонците – Мардук.

Според една от версиите при построяването на този величествен храм цар Навуходоносор употребява плебеи от Иудейското царство, които приказват на разнообразни наречия. Това разнообразие от езици поразява вавилонците, които до този миг не са се сблъсквали с многоезичието. Може би точно този миг е в основата на сюжета за Вавилонската кула.

Откритият зикурат Етеменанки е на седем етажа. Но популярният Херодот разказва Вавилонската купа като осеметажна, с широчина 180 метра в основата. Археолозите допускат, че „ изчезналият “ етаж най-вероятно се намира подземен.

Легендите на доста нации описват, че в миналото хората са говорели общ език. А някои учени даже се пробват да открият кой е бил езикът на първите жители на Едемската градина, в това число и на подлата змия. Езиците и наречията на планетата са голям брой и доста от тях към този момент не подлежат на възобновяване. За страдание, тези първоначално незабелязани загуби с течение на времето се трансформират в комплицирани главоблъсканици, заключени в неразбираеми за последващите генерации знаци и букви. Макар че някои от тези надписи без подозрение съдържат информация, способна да хвърли светлина върху някои от най-големите загадки на историята.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР