И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и

...
И днес търсим в Левски нашето бъдеще, онази държава и
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В Левски търсим бъдещето – държава и народ, както той ги искаше

„ И през днешния ден търсим в Левски нашето бъдеще, онази страна и свободен и заслужен народ, както той си ги представяше. Търсим справедливостта, равенството и разбирателството, за които той мечтаеше. Левски ни научи, че с цел да е мощен народът, би трябвало да потърсим и намерим силата във всеки от нас. Научи ни, че с цел да имаме правова и мощна страна, би трябвало всички дружно да я строим. Никой не е по-велик от народа си. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, които се включиха в поклонението пред паметника на Апостола на свободата в Ловеч, с което беше маркирана 151-годишнината от неговата крах. Вицепрезидентът благодари на управлението на общината през годините, че без значение от обстановка и опити да се мачка българската история, пази тази традиция. Тя благодари и на родителите, че всяка година на 18 февруари водят децата си пред величествения монумент на Левски и предават загатна за него.

" Левски остави толкоз трайна диря в българската история, че през днешния ден от цялата палитра български герои той е най-светият и заслужен за подражателство “, уточни Йотова. „ Какво да желая повече като виждам Отечеството си свободно – тези думи на Левски споделят всичко за неговата персона. Малко повече от век по-късно проф. Николай Генчев ще дефинира тези думи като най-силните, най-респектиращите в цялата политическа мисъл от това време, тъй като в тях няма и капка измама, тъй като с целия си живот и със гибелта си Левски потвърди истинността им “, акцентира вицепрезидентът.
 
Йотова напомни, че съгласно най-близките му сподвижници Апостола бил комплицирана персона, даже малко пернат, само че постоянно казвал истината в очите, тъй като вярвал в нея, като отричал малодушието и измяната. „ Неслучайно патриархът на българската литература Иван Вазов ще напише за него „ Аз съм Левски! Ей ме на! “ И никое име той не загатна “, сподели вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова бе безапелационна, че за Левски не би трябвало да се приказва с шаблони, нито с лозунги и вричания. „ Ако това създадем, значи отново го предаваме. Апостола на свободата вярваше в хората, в народа си. Възкликна „ Народе???? “ и вложи в това условие, провокация, възмущение, очакване, само че на първо място голяма обич “, акцентира вицепрезидентът.
 
„ Не си национален, в случай че виждаш националното зло и не го казваш, а чакаш то да стане по-голямо, с цел да убие народа, споделяше Левски. Никой не би трябвало да замита злото под килима, би трябвало да приказваме почтено между тях, в случай че желаеме освен да съблюдаваме неговите завещания, а да забележим страната, за която мечтаеше той “, съобщи Илияна Йотова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР