И днес спасителната операция по издирването на двама туристи -

...
И днес спасителната операция по издирването на двама туристи -
Коментари Харесай

Трети ден няма следа от изчезналите баща и син в Централния Балкан

И през днешния ден избавителната интервенция по издирването на двама туристи - татко и наследник от Стара Загора, които се изгубиха в Централен Балкан над Калофер не даде резултат макар положителните атмосферни условия. В акцията участваха и повече спасители.


Шансовете да бъдат открити бащата и синът, изчезнали в Централния Балкан, от ден на ден понижават. Челник за глава остава единствената открита диря за тях и досега няма друга информация след продължителната избавителна интервенция. Времето през днешния ден разреши да се включат повече спасители и да бъде вдигната специфична техника от въздуха. Два отряда обходиха още веднъж целия район и бункера в местността Параджик, само че все пак двамата туристи не бяха открити. Спасителните отряди преустановиха акцията по издирването за през днешния ден. В момента ръководителите на интервенцията и спешният щаб заседават и проучват дейностите си от през днешния ден, само че към момента не излиза наяве дали ще продължи избавителната интервенция и на следващия ден, и по какъв начин.

В третия ден от избавителната интервенция бяха обходени улеите и деретата във високата част на планината към подслон Бумкера в местността Параджик, както и регионът източно от река Тунджа. Въпреки открития първенец за глава на единия от изгубените туристи и дейностите на спасителите, бащата и сина не бяха открити.
Емил Нешев - Планинска избавителна работа - София: Твърде е допустимо да знаем къде да ги търсим, само че да не може да ги забележим, там влизането е много рисково и рисково.
Благоприятното време разреши с изключение на по земя двамата туристи да бъдат търсени и по въздух благодарение на дрон с термокамера. Дългогодишен избавител от Калофер изрази съмнение къде може да бъдат открити бащата и синът.
Тодор Мечкарев - дълготраен избавител в Калофер: Напълно е допустимо да са затрупани, тука да насочат спасителите да ги търсят, тъй като тръгваш, скат надолу, ниско и една котловина височко малко и в случай че не са видели маркировъчния прът по тази котловина да ги увлече, да слязат по това голото и да влязат в гората.
По-рано през днешния ден по пътя за хижа " Рай " потеглиха туристи, които желаеха да оказват помощ в избавителната интервенция.

В акцията участваха над 50 спасители с подготвени кучета, оборудвани с алпийски инвентар и лавинна екипировка, чиновници на Национален парк Централен Балкан и доброволци.
 Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев
Баща и наследник изчезнаха под връх Ботев. Вчера те са тръгнали да слизат от върха към местността Паниците над Калофер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР