И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по

...
И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по
Коментари Харесай

Гълъб Донев от Шипка: И днес Родината ни има нужда от своите опълченци

И през днешния ден Родината ни има потребност от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа . Това съобщи в словото си на Шипка служебният министър председател Гълъб Донев . По думите му да носиш България в мозъка и сърцето си не е отживялост , а родината има потребност от такива, които ще се отрекат и загърбят персоналните си ползи и желания в името на общонационална идея - за свободна, самостоятелна и мощна България, в която " да живеят и да избират децата ни "

" Именно това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка ", добави министър-председателят.

Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни действия. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с религия в сърцето, самоуверено, само че безшумно, тъй като под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до финален мирис. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора независимост или гибел, избраха България, сподели още Гълъб Донев.

Малко преди този момент тържествено пред паметника на Незнайния войник в София бе издигнато националното знаме. Представителните гвардейски елементи бяха строени, като пред тях тържествено мина президентът Румен Радев . Сред гостите на церемонията бяха и вицепрезидентът Илиана Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, служебни министри, политици, дипломатическият корпус, ветерани.

Дъждът в столицата не изплаши и столичани, които пристигнаха да видят издигането на националното знаме. Под звуците на химна бе повдигнат тържествено трибагреника. С минута безмълвие бяха почетени героите, отдали живота си за свободата на отечеството. След като бе положен венец пред паметника на Незнайния войник присъстващите се любуваха на марша на военните ни.

Кулминацията на тържествата е тази вечер в София, когато се чака речта на президента Румен Радев.
 С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България
С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският предварителен (предварителен) кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР