И днес продължават протестите в окупираните от Израел територии и

...
И днес продължават протестите в окупираните от Израел територии и
Коментари Харесай

Как се живее в град на Западния бряг, преживял няколко терористични атаки

И през днешния ден не престават митингите в окупираните от Израел територии и в целия мюсюлмански свят поради решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на еврейската страна.

Екипът на bTV е в градче на Западния бряг, в което живеят единствено израелски заселници, заобиколени от палестинци измежду огради и войска. Това място е претърпяло няколко терористични офанзиви,опожарени къщи и изклано семейство. Как се живее на такова място и за какво, това попитахме израелските заселници.

Халамиш се намира единствено на 14 километра от Рамала. Селище, заобиколено от ограда. Ограда, която не е спряла 19-годишен палестинец, нападнал през юли фамилията в една от къщите.

На входната врата убива 40-годишна жена. По-късно ножът му се оказва съдбовен за нейния брат и татко. Тогава идва помощ, боец ранява младежа, чака го съд.

Днес къщата е пуста, само че евреите няма да правят отстъпка от това място, споделя ни Ефраим Блут, който управлява общността тук.

„ Ние би трябвало да бъдем твърди като стомана, да засилим качествата си, с цел да се оправяме с действителността – терорът против евреи и против еврейската държава”, сподели Ефраим Блут, началник на Халамиш.

Преди година, коктейли " Молотов ", хвърлени от палестинци, опожаряват 15 къщи. Днес евреите ги строят още веднъж.

„ Някои хора биха попитали за какво евреи живеят върху така наречен палестинска територия?
Отговорът е, че Израел е нападнат през цялата си история. За благополучие Израел е спечелил всяка борба, всяка война. Агресорът постоянно е бил арабинът, не израелецът”, добави Ефраим Блут.

Единственото рационално решение на спора се крие в взаимен компромис на двете страни, уверен е някогашният шеф на съвета за национална сигурност на Израел, военачалник Дани Ардити.

„ Ако бях консултант на Нетаняху, щях да му кажа,че би трябвало да избере дали в действителност желае да договаря с палестинците. Тогава обаче би трябвало да е подготвен за компромис с някои от териториите и правилата ни. Ако не желае да поеме тези опасности, то обстановката ще продължава да се влошава”, съобщи ген. Дани Ардити.

Казва, че евентуално стратегическият проект, който се крие зад признаването на Ерусалим, е импровизирано доближаване на Саудитска Арабия и Израел посредством Съединените щати. Съюз, който трябвало да даде отпор на Иран.

„ Ние, Саудитска Арабия, Йордания и страните от залива сме част от всекидневен фронт против Иран”, добави Ардити.

Важна е ролята, която Израел ще изиграе на външнополитическата сцена в района, приключва той.

Вчера ви представихме и палестинската позиция в просторен репортаж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР