И днес продължава спасителната операция за извеждане на останалите момчета,

...
И днес продължава спасителната операция за извеждане на останалите момчета,
Коментари Харесай

Българин в Тайланд за блокираните деца: Водната маса е нахлула като цунами в пещерата

И през днешния ден продължава избавителната интервенция за извеждане на останалите момчета, блокирани в тайландска пещера. Вчера бяха извадени 5 деца от пещерата, които към този момент са в болница. Останалите евентуално ще бъдат извадени през днешния ден.

Ето какво разказава за Novini.bg българинът Райко Матеев, който от години живее и работи в Тайланд и следи развиването на обстановката.
Той направи възстановка на събитията и това какво съгласно него се е случило на 23 юни.
Децата дружно с треньора си навлизат в пещерата към 17 часа и възнамеряват престой не повече от час, с цел да се върнат по домовете си към 20 часа локално време. Те са навлезли не повече от километър в изцяло сухата тогава входна изложба и ненадейно големи маси вода са протекли и затворили изхода на открито.
Това съгласно мен е необичаен естествен феномен, евентуално някъде високо над пещерната изложба се е продънила голяма каверна, към този момент препълена с хиляди тонове вода и водната маса е нахлула като цунами в пещерата, разяснява Райко Матеев.
Дъждът по-късно е дал цялостен ход на трагичното им бягство към все по-далечните елементи на пещерата. Децата, а и треньорът им са познавали добре пещерата и са влизали неведнъж в нея. Затова са избрали най-верния ход - да доближат най-високата част на пещерата, оттатък " Паттая Бийч ", показва той.
Българинът е впечатлен по какъв начин ориста на момчетата е обединила нацията.
По време на избавителната интервенцията е трябвало да бъдат наводнени десетки насаждения с ориз. Фермерите незабавно са се съгласили, описа той.
По думите му първоначално всички се гневили на младият 25-годишен треньор, упреквали го в лековерие и непросветеност.

Но истината е напълно друга... и напълно по тайландски, показва Матеев. Младежът остава цялостен сирак още като дете и следвайки тайландската традиция отива в будистки манастир, където престоява 8 години.

Там той учи и овладява будисткото обучение и практикуването му.
Той е повода децата да наподобяват свежи, усмихнати и психологично здрави, тъй като през тези 9 дни и нощи той непрекъснато ги учи по какъв начин да оцелеят в мрака! Когато ненадейно водната буря ги връхлита той повежда групата към безвредните високи елементи във вътрешността в пещерата, където водата не може да доближи.
Будисткият духовник ги наставлява да дишат постепенно, да медитират, да не се опасяват, да имат вяра в избавлението си, да са постоянно в група и да се топлят взаимно с телата си, да пият вода единствено от капещи струи по скалите, да пестят светлината си и да наблюдават деликатно равнището на водата.
Имали са малко храна и са я деляли на мизерни дажби, само че единственият, който въобще не е хапнал даже и троха е бил единствено той, треньорът им.
Както постоянно се случва, душeвността и мощният дух побеждават, разяснява Матеев.

Райко Матеев попада на остров Пукет, Тайланд и взема решение да остане там, запленен от хубостта на това кътче от земята. Там се въодушевява и написва книгата “Моята Азия”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР