И днес на Форума за прогресивни леви решения, който организираха

...
И днес на Форума за прогресивни леви решения, който организираха
Коментари Харесай

Станишев: БСП ще бъде резервна гума на дясно управление, ако влезе в кабинет на ГЕРБ-ПП

И през днешния ден на Форума за прогресивни леви решения, който проведоха в столицата, още веднъж затвърдиха убеждението си, че левицата няма място в дясно ръководство.

" То е явно - при 9% % доверие, няма по какъв начин да не бъдеш аварийна гума на едно ръководство, което е дясно ", съобщи в коридорите на конференцията Сергей Станишев. " Вече бяхме в такава коалиция, като тюрлюгювеч, с 4 партии, резултатът на идващите избори беше явен, а цялата еднаквост на Българска социалистическа партия в последните 15 година е като опълчване на модела на ГЕРБ. Как да го прегърнеш, тогава с какви очи ще се явим пред гласоподавателите, на локалните избори и по-нататък ", пита се някогашният водач на Българска социалистическа партия.

Според съпартиеца му и началник на българската делегация евродепутати от ПЕС Петър Витанов по неофициална информация част от управлението на Българска социалистическа партия към този момент е влезнало в сделки за министерски кресла.

" Чувам за пазарлъци като на женския пазар и на битака. Чувал съм, че за две три министерства сме подготвени да се продадем ", съобщи Витанов пред медиите на форума. Той посочи, че приказва единствено за някои хора в управлението. " Смятам, че болшинството от партийните членове биха се възпротивили на това ", добави той. " Смятам, че има настройки управлението на Българска социалистическа партия да го поддържа и да го подпечата и институционализира с подправен плебисцит. Може да го наречете експертен, на националното избавление, то замаскира един недопустим за българската левица компромис ", безапелационен е Петър Витанов.

И Станишев, и Витанов обявиха, че най-естествената коалиция, която да образува постоянно държавно управление, е сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

" Най-естествена е обединението сред ГЕРБ и Политическа партия, те самите споделиха, че нямат програмни разлики по всички съществени въпроси. Аз не знам дали е сполучлива формула за България, това е най-закономерното политическо решение. Двете партии са дясноцентристки, стратегиите им са общи, тъй че, да вземат да се ръководят сполучливо ", разяснява Станишев.

" Също споделям визията, че най-естественото държавно управление е сред първата и втората политическа мощ, това би й дало някаква резистентност. всяко друго нещо би довело до краткосрочност като настройка ", добави и Петър Витанов.

Според Станишев поръчката за желание да бъде отхвърлен основният прокурор от страна за партиите, за които до през вчерашния ден е бил допустим, е " опит ГЕРБ и Политическа партия да сближат позициите ". " Но правосъдната система си има свои правила ", подсети евродепутатът във връзка обещанието на Мария Габриел това да бъде първата работа на нейния правосъден министър.

Елена Йончева подсети от своя страна, че институциите в правосъдната система би трябвало да бъдат самостоятелни, без политическо въздействие и не би трябвало да бъдат употребявани като бухалки, без значение кой е на власт. " И за това би трябвало да бъде построен механизъм, който да не разреши това. В търсене на дълготрайни решения, а освен съответни политически ходове, които да оказват помощ за сформиране на едно или друго държавно управление ", удостовери и Йончева тезата на Станишев за самодейността на номинираната за министър председател във връзка отстраняването на Гешев от Висш съдебен съвет, която изненадващо беше подкрепена от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Аз мога да разясня работата на Мария Габриел като европейски комисар и моята персонална оценка е положителна, а дали тя ще може да убеди за задоволително поддръжка в Народно събрание за себе си, е различен въпрос, тук опираме до политика ", сподели Станишев.

Според Витанов с кандидатурата й Бойко Борисов " един път тества публичното мнение, повторно разчита на интернационална поддръжка, тъй като българският еврокомисар се употребява с престиж в интернационалните среди ". " Така водачът на ГЕРБ чака да заздрави интернационалните партньорства на България и в случай че не сформира държавно управление, да показва с тази кандидатура, че е положил оптимални старания за съдействие ", добави той.

България не е длъжна да ползва Истанбулската спогодба в целокупност, може да одобри единствено частта за насилието над дамите

" Здравейте, джендъри ", поздрави на форума за прогресивното ляво ръководителят на делегацията българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов. И след това изясни за какво - от Българска социалистическа партия ги обвинили, че надали не на днешния конгрес се е събрала джендърска левица. 

" Бяхме упрекнати, че тук се събира трети пол социалисти ", сподели за довчерашните си съпартийци изключеният от партията на последния конгрес, който беше отхвърлен по предписание на управлението на Българска социалистическа партия. 

Витанов продължи с иронията и съобщи, че Белгия и Франция също са утвърдили Истанбулската спогодба, само че там той още не е видял да има по три тоалетни.  " Имат още единствено по две тоалетни, трета не съм видял и децата не споделят не споделят на майка си и татко си " родител едно и родител две ", разяснява Витанов.

Евродепутатите от БСП/ПЕС разясниха, че макар решението на Европейска комисия и Екологичен потенциал за налагането на конвенцията, което те поддържаха, тя не опонира на решението на Конституционния съд, тъй като не сме длъжни да я прилагаме в целокупност, защото не става въпрос за европейска инструкция. Евродепутатът Елена Йончева изясни, че България може да я ползва единствено в частта за насилието над дамите. 

" Няма никакъв проблем с тази спогодба и слагането на тази тематика е изкуствено. България има проблем с насилието на дамите. Ние можем да вземем единствено това, което считаме, че дава отговор на нашите закони, на нашите условия. Няма подобен проблем, какъвто госпожа Нинова слага, няма. От нас зависи каква част от тази спогодба ще използван, тъй като това не е правилник, това е инструкция ", разяснява Йончева.

" Целият дневен ред, който изкуствено се постанова на тематика джендър идеология, беше доста ясно опроверган и се опровергава от тази конференция, която се занимава с действителните проблеми на стопанската система, обществената сфера, живота на хората, това е нещото, което ни вълнува ", добави и Станишев. 

А съгласно Йончева това, което у нас се назовава " консервативно ляво " - курсът, стихотворец от Корнелия Нинова като водач, е неуместно фразеология. 

" В момента в България няма обособена мощна лява мощ. Има нещо, което се назовава консервативно ляво, което е невероятно. Това е безспорен оксиморон. Нашата упоритост на този стадий е да приказваме за леви политики във всяка една сфера, стопанска система, политика, обществено тъждество, проблемите с медийната независимост ", изясни задачите на форума и Йончева. 

" Искаме да дадем вяра и вероятност на лявото, че има потенциал за образуване на леви, съдържателни леви политики и предпочитание те да бъдат отстоявани ", заключи Сергей Станишев.  
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР