И днес част от Европа продължава да страда от жегите,

...
И днес част от Европа продължава да страда от жегите,
Коментари Харесай

Горещините в Европа предизвикват пожари и замърсяване

И през днешния ден част от Европа продължава да страда от жегите , които предизвикват горски пожари в Португалия и Испания и озоново замърсяване във Франция , съобщи Агенция Франс Прес.

В Португалия се диша малко по-леко, откакто температурите през вчерашния ден паднаха под 45 градуса. Овладени са минимум 95% от периметъра на избухналия в петък горски пожар в южната част на страната. Пламъците са унищожили сред 15 000 и 20 000 хектара площи . При пожара са ранени 24 души, един от които е в тежко положение.
 


В Испания пожарникарите овладяват огнена буря в югозападната област Андалусия в регион с борови и евкалиптови гори . За гасенето на пламъците са мобилизирани 12 самолета. От предходната седмица в страната са умряли седем души поради горещините. Температурите остават високи, изключително в югозападната част на страната, където се движат сред 40-42 градуса.

Не може да се разчита и на нощната прохлада - в югозападния град Сорита бяха измерени 35,1 градуса в среднощ.
 
 БГНЕС-->

В Холандия жегата повреди стрелките на часовника от 1857 година на църквата " Дом " в централния град Утрехт и те стопираха в петък сутринта в 11.23 ч. Ремонтът протича още веднъж под високи за страната температури - до 34 градуса през днешния ден.
 
Във Франция температурите ще са 37 градуса в Бордо и 36 градуса в Париж и Лион . Повишаването на температурата се съпровожда от повишаване на озоновото замърсяване , най-много в Парижка област и южната и източната част на страната. Наложени са ограничавания на автомобилното придвижване.
 

В Белгия през вчерашния ден беше 51-ият " летен ден " , в който оптималната температура е била 25 градуса или повече. Рекордът е от 1947 година, когато в страната има 66 " летни дни ". За вторник се предвиждат оптимални температури от 31-31 градуса по крайбрежието и до 36 градуса в североизточната част на страната.
 
 Gulliver/Getty Images

Супермаркет във финландската столица Хелзинки позволи на клиентите си да пренощуват в климатизираните му пространства през уикенда.
 

В Германия поради горещините имаше образователни занятия единствено сутринта, а следобяд учениците бяха освободени в най-малко три учебни заведения в Трир , в западната провинция Райнланд-Пфалц, където температурите доближиха 34 градуса. Днес бе първият образователен ден за един милион възпитаници в три немски провинции. В случай на прегряване на класните стаи другият вид бе за екскурзия в гората.
 
 Gulliver/Getty Images

Според европейската организация на преработвателните промишлености на плодове и зеленчуци Профел, чиято централа е в Брюксел, настоящето състояние е " най-сериозното за производителите и преработвателите на зеленчуци за последните 40 години ". Заради сухото и горещо време през юли на по-голямата част от континента добивът на зеленчуковите реколти внезапно е понижен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР