и дипломатически совалки, след като български граничен полицай беше убит,

...
и дипломатически совалки, след като български граничен полицай беше убит,
Коментари Харесай

Убитият граничен полицай: Има задържани заподозрени, тече разследване


и дипломатически совалки, откакто български граничен служител на реда беше погубен, до момента в който патрулира. 32-годишният сержант Петър Бъчваров е убит, а негов сътрудник – боен, също част от патрула, оцелява в престрелката.

Окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев съобщи за bTV, че тече следствие, осъществен е втори оглед на мястото на случая, назначени са експертизи. Засега са открити единствено гилзи от оръжието, с което е стрелял военнослужещия. Той е бил въоръжен с автомат „ Калашников “. Вероятно гилзите на нападателите ще бъдат открити на турска територия. Там ще се води и друго следствие, има възможност да е стреляно с ловно оръжие.

Водещата версия е каналджийство.

Сержант Петър Бъчваров е граничен служител на реда от осем години. Добър и ухилен - по този начин го разказват приятелите му. Единствено дете за родителите си - учителка и някогашен служител на реда. Поел по пътя на татко си, на 7 ноември вечерта стартира последното му дежурство. Над село Голям Дервент той и сътрудника му, който е военнослужещ, виждат дупка в оградата и слизат от служебния джип. По тях стрелят оттатък браздата. Граничният служител на реда пада с първия изстрел.

" Колегата от Министерство на защитата съумява да се прикрие зад МПС- то, по него стартира пукотевица, той отвръща със служебното си оръжие по посока на изстрелите, като по негови думи са създадени 10-15 изстрела “, съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров.

Нападателите съумяват да избягат и все още турските управляващи ги търсят.

" Става въпрос за изключителна експанзия, за пръв път се подхожда по този метод. Дотук сме се стремили нашите чиновници да извършват отговорностите си, без да предизвикват ненужни вреди на тези, които се пробват да преминат границата. Но при тази експанзия, която ескалира и стига до потребление на огнестрелно оръжие, ние ще отговорим с нужната мощ ", съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

За отбрана на границата патрулите ще бъдат оборудвани с по-мощни оръжия и ще имат право да стрелят при всяка опасност за живота си, акцентира вътрешният министър.

" Това значи пукотевица. Преди месец бях тук още веднъж и дадох ясни и недвусмислени инструкции на наши чиновници да употребяват оръжие, когато се постанова “, добави Демерджиев.

Военнослужещият от Сухопътни войски, който е взел участие в случая, е добре, Той е работил съответно в отбрана на границата, изясни служебният боен министър.

" Имаме ясни и точни указания по кое време да се употребява оръжие, силата би трябвало да бъде съизмерима. Не може да има майка с деца отсреща и да се използва оръжие ", сподели Димитър Стоянов.

Българската прокуратура е поискала правна помощ от турската страна. Разследването на случая се води под управлението на Окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде предоставено на екип от следователи.

„ Ще разчитаме на сътрудниците от турска страна и към този момент сме в връзка с турската прокуратура. Разследването е предоставено на следователите и се надявам съгласуваност да установим и надигнем пред българския съд причинителя на това грозно и гнусно злочинство, което граничи с терористичен акт, тъй като е посягане над еднообразен, който пази границата “, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

На място се правят огледи, разпитани са очевидци. Предстои балистична експертиза, а първичните данни сочат, че има възможност да е стреляно с ловна пушка, споделиха за bTV от Окръжната прокуратура в Ямбол.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР