И да успее, и да се провали, това ще е

...
И да успее, и да се провали, това ще е
Коментари Харесай

SpaceX ще опита днес да изстреля мощната ракета Falcon Heavy

И да успее, и да се провали, това ще е трогателен ден за компанията SpaceX и историята на космонавтиката. За времето сред 19 и 23 часа българско време е планувано изсрелването на Falcon Heavy - ракета, за която основателите ѝ желаят да потвърдят, че е най-мощното модерно товарно средство.

Прогнозите на метеоролозите са за 80% възможност за удобно време. Но тъй като това е първи старт, не е изключено той да бъде отсрочен заради механически аргументи.

Старът би трябвало да стане от същата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида, от която преди близо половин век излитаха мощните Saturn 5, отнесли астронавтите до Луната.

A Red Car for the Red Planet

A post shared by SpaceX (@spacex) on Dec 22, 2017 at 2:57pm PST

Този път Илон Мъск, притежателят на SpaceX, изпраща в космоса много другоземен товар - персоналния си състезателен електрически автомобил, блестящо алена Tesla Roadster. На фотография, разпорстранена в " Инстаграм ", се вижда, че в колата, която ще играе ролята на баласт, има манекен с нещо като бял скафандър и това разпали още повече любознанието.

" Обичам мисълта за кола, която се движи безпределно из галактическото пространство и може да бъде открита след милиони години от извънземна раса ", написа преди време милиардерът в " Туитър ".

Ако стартът е сполучлив, калифорнийската SpaceX ще получи доста преимущество пред съперниците си за продобиване на поръчки от НАСА, Пентагона, сателитни компании и даже галактически туристи. Според изказвания на конструкторите Falcon Heavy е конструирана да изведе в околоземна орбита близо 70 тона товар против разноски от към 90 милиона $ на старт.

Това е два пъти по-голям потенциал от най-голямата ракета в американската флотилия - Delta 4 Heavy на United Launch Alliance (ULA). Друга разлика е, че Мъск твърди, че неговите разноски са една четвърт от тези на партньорството сред Lockheed Martin и Boeing. " Ройтерс " добавя, че Falcon Heavy може да се окаже съперник и на плана на НАСА, наричен Space Launch System (SLS) за доста по-мощна, само че и доста по-скъпа ракета притежател.

SpaceX към този момент възнамерява първите 3 задачи на Falcon Heavy, в това число две с хора на борда и една туристическа обиколка на Луната. По-скоро - още през тази година, би трябвало да бъде изведен огромен информационен сателит за саудитската Arabsat. Следва осъществяване на контракти с Inmarsat и Viasat. На борда може да има и по-малки спътници, в това число тестов галактически " платноход " LightSail, задвижван от " слънчевия вятър ".

Какво става по-късно с толкоз мощна ракета към този момент не е известно. Не по-рано от юни ще има проби за американските военно-въздушни сили - един от най-големите възложители на поръчки за спътници.

" Файненшъл таймс " обръща внимание на това, че мнозина от огромните хрумвания на Мъск са се осъществили с години забавяне и нещата са се променяли по отношение на времето, когато тези хрумвания са се зародили. Затова не е известно по какъв начин Falcon Heavy ще се впише в пазар, на който като най-нова огромна ниша обрисува извеждането в ниска орбита на голям брой дребни спътници. За сходни апарати е необходим напълно друг притежател като този на Rocket Lab, който направи първия си старт предишния месец против 10 милиона $.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР