И бившия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова бе разпитана в

...
И бившия депутат от ГЕРБ Менда Стоянова бе разпитана в
Коментари Харесай

Менда Стоянова твърди, че е лъжа, че е подкрепила хазартния бизнес на Божков със закон. Дали?

И някогашния народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова бе разпитана в Групово дело " Национална полиция " във връзка златните кюлчета и пачките банкноти на фотосите от спалнята на Бойко Борисов.  Миналата седмица бе разпитан и Владислав Горанов, финансов министър в две държавни управления на ГЕРБ.

" Поводът е Божков, по този начин мисля ", сподели Стоянова, като акцентира, че " Божков в никакъв случай не е казвал, че е давал пари на мен ". След това тя посочи, че може би всички, представени в сигнала на БОЕЦ, са привикани.

" Пиар, защото вие сте тука откакто някой ви се е обадил, не може всеки ден да сте тука или да търсите или да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи " - по този начин сподели за публицистите Стоянова. Тя съобщи, че не знае какъв е мотивът да бъде търсена от полицията. 

" По сходен сигнал съм давала пояснения тъкмо преди една година в прокуратурата. В този сигнал аз съм представена, че съм внесла законодателни промени, които са облагодетелствали господин Божков. Това е безспорна неистина , която всички вие, в случай че в действителност сте публицисти и желаете да извършите инспекция и следствие, може да споделяте на уеб страницата на Народното събрание, където са всички законопроекти, всички оферти на народните представители, стенограмите от тяхното разглеждане и гласуването в зала. Аз съм направила законодателна самодейност, с която съм добавила въпросната лотария, пропусната в предходния текст на закона, за облагане с 20% върху залозите. Тази законодателна самодейност в действителност е в интерес на бюджета, а не в интерес на Божков или на някой различен офлайн оператор. Текстовете, по които се полза офлайн хазарта са доста остарели, те са още от преди 2013 година и постоянно са си били такива. В 2013 година в края, по едно предложение на господин Кадиев се трансформира текста и там, в това предложение беше изпусната лотарията. На процедура през цялата 2014 година лотарията беше отвън облагане по Закона за хазарта. С моето предложение, в края на 2014-а, когато аз станах началник на бюджетната комисия и когато това е в моите отговорности, аз импортирам предложение, което само и единствено добавя в изброените хазартни игри лотарията, която беше изпусната и от 2015 година лотарията се полза с 20% върху залозите. 

Внесла ли е Стоянова законодателни промени, които облагодетелстват Васил Божков?

На 8 май, 2020 година, Божков изпрати до медиите няколко стенограми от Народното събрание. Те касаеха тематиката с данъчното облагане върху
хазарта.

Една от формалните аргументи за абсурда с хазартния бизнес на Божков е каква държавна такса е плащал този бизнес. В законодателството ни по това време имаше две благоприятни условия – или % върху оборота (стойността на направените залози) на съответната компания (15%), или % върху получените такси и комисионни (20 на сто).

Какво е предлагането на Менда Стоянова – самата тя споделя, че е
лотариите да се таксуват с 20% върху залозите. В предлагането ѝ е записано следното: в член 30, алинея 3 след думите " хазартни игри " – " се прибавя " лотарийни игри ".
Разпитват и Менда Стоянова за пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов
След като националната полиция разпита някогашния финансов министър Владислав Горанов по инспекцията за кюлчетата и пачките в чекмеджето на...
Прочети повече
Въпросният член от Закона за
хазарта контролира тъкмо данъчното облагане. Триковото е, че в него на два пъти се загатва словосъчетанието „ хазартни игри “. Първият път то касае облагането върху цената на направените залози т.е. по-големия налог. Вторият път е в края на текста и касае по-малкото облагане – 20%, само че единствено върху такси и комисионни. ТЕКСТЪТ НА ЗАКОНА ВИЖТЕ ТУК!

Actualno.com ползва две предавания онлайн от диалога на публицистите с Менда Стоянова по тематиката. И в двата записа тя споделя: (...) за облагане с 20% върху залозите: ТУК и ТУК!

И още

БОЕЦ могат да си настояват всичко, всеки един може да напише сигнал  и в него да упомене името на този или на оня, да напише каквото реши и службите стартират да се занимават с това. За мен е необичайно, че аз този въпрос съм го изяснила предходната година, мисля, че януари-февруари пред прокуратурата, издигнат от БОЕЦ. И в този момент същата тази институция и Министерство на вътрешните работи повдигат този въпрос. Така че институция върху институция. Пиар, защото вие сте тука откакто някой ви се е обадил, не може всеки ден да сте тука или да търсите или да реализирате пиара на министъра на вътрешните работи ", сподели Стоянова. 

Припомняме, че предходната година Стоянова заяви, че напуща политиката, тъй като ГЕРБ има потребност от младежи. Изявлението пристигна, откакто избягалият в Дубай Васил Божков упрекна нея, финансовия министър Владислав Горанов и Бойко Борисов, че години наред е бил изнудван и е платил 67 милиона лв. рекет, с цел да работи лотарийния му бизнес.

Още от КРИМИ:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР