И българската общност в Сърбия отбеляза 24 май. Деня на

...
И българската общност в Сърбия отбеляза 24 май. Деня на
Коментари Харесай

Българската общност в Сърбия отбеляза 24 май


И българската общественост в Сърбия означи 24 май. Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност вицепрезидентът Илияна Йотова празнува с представители на българското национално малцинство в Босилеград. Те й благодариха сърдечно, че е избрала с тях да означи празника.

„ Българите по-рано от всички славянски нации почнали да четат на своя език, написа за славянските първоучители Кирил и Методий в „ История славянобългарска “ Паисий. 2022-ра е паметна – означаваме 260 години от „ История славянобългарска “ и 300 години от рождението на хилендарския духовник. В българските земи се родиха свещените букви, на които през днешния ден пишат над 300 млн. души, от България се разпространиха книжнина и просвета към останалия славянски свят. “

С тези думи Илияна Йотова се обърна към учениците и преподавателите в гимназията в Босилеград.

„ С първите кирилски букви, които се научаваме да пишем, ние ставаме братя и сестри, част от една духовна общественост “, посочи Йотова. Тя благодари на учителите за всеотдайната им активност. „ Вие освен преподавате познания, вие създавате хора, всявате светлина в душите на нашите деца “, уточни вицепрезидентът.

Йотова подари на шефа на гимназията Владимир Григоров златна плочка с изписани кирилските букви, както и училищен пособия и учебници на български език.

Вицепрезидентът се включи и в обичайното честване на 24 май в село Извор пред историческия храм „ Св. Троица “ и килийното учебно заведение. През далечната 1833 година тук са положени основите на образованието в Босилеградско, отсам стартира възраждането на Краището. В тържеството участваха възпитаници от 55 Средно учебно заведение „ Петко Каравелов “ в София, Вокална групировка „ Български гласове “ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Василка Сугарева.

„ Родолюбиви българи, които са имали чудната дарба да виждат напред в бъдещето, преди съвсем 2 века са основали килийно учебно заведение, тъй като са знаели, че единствено посредством култура и просвета може да има прогрес “, съобщи в приветствието си Илияна Йотова.

„ Няма друга страна в света с празник на буквите. Свещените кирилски букви са нашата история, памет, само че и бъдеще “, акцентира вицепрезидентът. „ Портретите на Светите братя бяха неизменима част от борбите ни за независимост. Мечовете от желязо записват дати в историята, духовният меч на словото написа безкрайност “, съобщи Йотова.

Тя акцентира, че и през днешния ден ги има актуалните фанариоти, които внушават, че кирилицата отдалечава от актуалната цивилизация, които се пробват да пренаписват историята. „ На тях би трябвало да кажем, че делото на Кирил и Методий и техните възпитаници откри избавление в България, с помощта на прозорливи български владетели “, посочи Йотова и добави, че златен век се написа от умни политици, които знаят, че бъдещето е в образованието и културата.

По-рано на среща в Културно-информационния център „ Босилеград “ представители на българското национално малцинство сложиха пред вицепрезидента свои проблеми, за решаването на които се надяват на българската страна. Йотова се ангажира те да бъдат адресирани до съответните институции.

„ Българското национално малцинство е записано в Конституцията на Република Сърбия. Това е първата стъпка, втората е пълноценната реализация на правата на нашите сънародници. Диалогът е единственият път за изчистване на нерешените въпроси, с цел да вървим напред двата народа и двете страни “, уточни вицепрезидентът. Тя увери нашите сънародници, че българската страна стои зад техните ползи. Вицепрезидентът подари на центъра книги на български създатели.

Илияна Йотова се поклони пред паметника на Васил Левски в Босилеград.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР