И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на

...
И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на
Коментари Харесай

Ковачевски: Съществува възможност интеграцията на РСМ и преговорите да се водят успоредно

" И аз, и ръководителят на българското държавно управление, и членовете на държавното управление бяхме водени от това да отворим разговор, който ще върне позитивната атмосфера, само че ние осъзнавахме, че незабавно ще се появят ретроградни сили, които ще гледат да попречват този развой. Тези сили, които ги има и в едната, и в другата страна, основават на този проблем своето политическо битие. Тъй като в случай че не съществува казусът, те не могат да съществуват като политическа парадигма, това сме го имали в предишното ", съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за Алсат, като добави, че още със започването на диалозите са били отворени тематики и подхванати провокации за да не се стигне до решение.

По думите му връзката с Република България в избран интервал бе сведена до връзка сред пропагандисти, които създаваха публично мнение, преобладаващо в медиите, което градеше съмнение сред страните, само че и сред жителите на двете страни, съобщи нощес министър председателят.

След образуването на двете държавни управления в Северна Македония и в България и след визитата на българския министър председател Кирил Петков в Скопие бе контрактувано да се отвори нова страница в диалозите, съобщи Ковачевски.

Според премиера на Северна Македония болшинството от жителите и в двете страни желаят да бъде открито решение, защото, както той сподели, Република Северна Македония заслужава дата за договаряния с Европейски Съюз.

Той добави, че има разнообразни въпроси, които би трябвало да бъдат решени сред двете страни, с цел да бъде позволен разногласието.

Ще забележим какво е задоволително за двете страни, това решение, което ще бъде задоволително за двете страни, ще бъде споделено с институциите на двете страни и с тези, които би трябвало да взимат решения, решението би трябвало да се базира на европейските полезности и на уважаване на жителите на двете страни и уважаване на достолепието, посочи министър председателят Ковачевски.

Според него съществува опция двата процеса - интеграцията на Северна Македония и договарянията да се водят паралелно. " Аз откровено се надявам, че те могат да вървят паралелно, само че това зависи от контракта, който ще бъде реализиран, в случай че бъде реализиран. Аз съм за бързо решение, ние би трябвало да стартираме по-бързо договарянията, само че не съм за прибързани решения ", сподели Ковачевски.

По думите му това, което е било контрактувано на взаимното съвещание в София, към този момент се извършва.

Той акцентира, че с България въобще не се водят диалози по главните въпроси, които засягат македонския народ.

Това значи, че езикът на страната и идентичността по всички основи на македонския народ въобще не са предмет на диалози с Република България, сподели Ковачевски, добавяйки, че когато става въпрос за включване на други общности в границите на Конституцията, това е развой, който самите общности, които живеят в тази страна, могат да изискат, сподели Ковачевски.

Това, съгласно него, става въз основа на конституционни промени и е развой, който продължава по-дълго, в който са включени доста институции, в това число и държавното управление, и Народното събрание, и президентът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР