И Асоциацията на прокурорите, и Камарата на следователите в България

...
И Асоциацията на прокурорите, и Камарата на следователите в България
Коментари Харесай

Прокурорите и следователите като един подкрепиха Гешев. С един час разлика в имейлите

И Асоциацията на прокурорите, и Камарата на следователите в България пратиха по едно и също време тревожни сигнали, завършени като заявления, против възможната закнова смяна, импортирана от Министерство на правосъдието - да може да се проверява основният прокурор.

Двата профсъюза са пламенни поддръжници на Иван Гешев и изпращат десетки мнения, заявления, отворени писма и прочие в негова поддръжка още отпреди да бъде определен през 2019 година

Имейлите са с разлика от към час.

Иначе двете организации се водят изцяло самостоятелни, съсловни, само че произлизащо от Конституцията - всички вътре, до един, са подчинени на основния прокурор. По друго едно съвпадане - шефовете им постоянно биват избирани със смазващо монолитно мнозинство за членове на Висш съдебен съвет - по този начин беше и при последните избори.

Прокурорите, които са се титулували в писмото си " най-голямата самостоятелна съсловна организация ", пишат до ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола и други, че " изцяло се опълчват на приемането на сходни оферти за законодателни промени, защото те са в прорез с правилото на разделяне на управляващите и накърняват независимостта на правосъдната власт ".

"... И сега отчетността, публичността и прозрачността на активността на основния прокурор е обезпечена в задоволителна степен. Резултатът от измененията ще бъде гибелен, както за прокуратурата, по този начин и за обществото като цяло...

... Буди неразбиране за какво в измененията не са наранени въпросите, които постановат съответни промени, които да бъдат в полза на обществото... 

... Излишен и незаконосъобразен се явява и плануваният правосъден надзор върху отводите да се образува досъдебно произвеждане на прокурора ", тревожат се държавните обвинители.

Напомняме, че до момента опитите за надзор " катастрофираха ", в това число в едно решение на Конституционен съд, който постанови, че всеки прокурор е задоволително самостоятелен, с цел да раследва основния.

На собствен ред Камарата на следователите е решила в същия ден да написа до същия получател - Европейския парламент.

" От КСБ показват, че с въвеждането на нова фигура - „ Контрол върху дейностите на прокурора за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор “ в законопроекта, се цели основаване на паралелна конструкция в самата прокуратура. Тя е съответно за следствие на основния прокурор и неговите заместници, т.е. за шест или седем лица се планува да има специфичен ред за следствие, което изрично е в нарушаване на Закона за нормативните актове.

Възниква и въпросът кой ще управлява контролиращия прокурор? "

Докато следователите без значение и непринудено са изявили волята и паниката си до Брюксел, техният ръководител на Камарата Петко Петков - наскоро определен и за член на Висш съдебен съвет, е на посещаване с Иван Гешев в Молдова и Украйна.


Иван Гешев през днешния ден е посетил Буча и Бородянка, излиза наяве от пресцентъра му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР