I am the firestarter, twisted firestarter. Това е една от

...
I am the firestarter, twisted firestarter. Това е една от
Коментари Харесай

Кийт Флинт - смахнатият подпалвач, който остави следа

" I am the firestarter, twisted firestarter ". Това е една от емблематичните реплики, с които хиляди хора по света ще запомнят Кийт Флинт - вокалистът на английската различна група Prodigy. Мнозина не разбираха по какъв начин може частите на групата да се назовават музика, а родителите на младежи през 90-те напряко се ужасяваха от метода, по който наподобява Флинт, и от това, което Prodigy проповядваше от сцената.

Да, в действителност, на първично равнище музиката на британците звучеше нападателно, използването на опиати и страшни подиуми в клиповете им караше MTV и BBC да ги не разрешават, а външният тип на всички от групата беше меко казано спорен.

Под всичко това обаче се крие една монолитна концепция - протестът против откритите правила и ограничението на свободата . Свободата на изразяването, свободата на духа. А има ли по-важно нещо за всеки човек от това?

Кийт Флинт, чиято фамилия от британски се превежда като " кремък, запалка ", беше един от най-смахнатите и, в същото време, крепко стъпили на земята хора. Въпреки че беше международна звезда дружно със своите " братя " (както се назоваха между тях членовете на групата), той обичаше да контактува с публиката и нерядко слизаше в тълпата от хора пред сцената на техен концерт. По всичко личеше, че той нямаше проблем с известността си и обичаше да я експлоатира - като пали протеста в сърцата на почитателите си, колкото и мощно да звучи това.
 Снимка 410297

Подпалвачът постоянно загатваше в текстовете си за проблемите на актуалното общество. За напрежението, който ни обкръжава, и за фалша на разнообразни равнища. Караше ни да приемем напрежението и да прозрем, че сме жертви на еднообразието. А каква беше алтернативата? Да се потопим в една музика, която караше това напрежение да изчезне, наричайки нещата с същинските им имена. Без боязън. " What we`re dealing with here is a total lack of respect for the law. "

През годините Prodigy много промени стила си, само че вместо да се поддадат на модата, британците продължиха да надграждат, което им завоюва огромно почитание измежду почитателите. Да, на моменти те бяха леко цинични, само че всичко това постоянно им бе простено. Защото бяха новатори.

През 1999 година Prodigy пристигнаха и в България, когато свириха на стадион " Академик ". За страдание, тогава представянето им не беше на нужното високо равнище, а доста от хората останаха разочаровани от леко необяснимата имитация " F**k you, Sofia! ", която Флинт изрече на слизане от сцената. Но какво от това, по дяволите? Дал ни е доста повече, в сравнение с ни е взел с тази плоска и недомислена имитация.

Prodigy можеха да накарат 20 000 души да извършват командите им и да избухнат, когато те им " наредят ". Много малко са групите с такава власт над почитателите си. Същите, които си дават сметка, че това в никакъв случай повече няма да е същото.
 Снимка 410296

Да, Лиъм Хаулет, който е създател на групата и създател на огромна част от емблематичните й текстове, и Максим, който " плаши " по невероятен метод със своята раста и двата реда платинени (примерно) зъби в устата си, не престават да са тук. Но техният брат за жалост към този момент го няма.

Кийт Флинт не беше светец и имаше своите демони и пороци, които (като огромна част от креативните личности) ползваше за излаз и освобождение от действителността. Но той остави диря в музиката. Запали оня огън, който музикалните критици назовават биг бийт. Огънят на протеста, който в ранните години на Prodigy даже излизаше от главата му под формата на онази смахната зелена прическа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР