Хванатият кокаин за 6,5 млн. долара на бургаско пристанище не

...
Хванатият кокаин за 6,5 млн. долара на бургаско пристанище не
Коментари Харесай

Криминалистът Иван Савов пред Lupa.bg: Кокаинът за милиони от пристанището в Бургас е за нашия пазар

Хванатият кокаин за 6,5 млн. $ на бургаско пристанище не е оголен при рутинна инспекция. Най-вероятно става дума за така наречената следена доставка, зад която стои американската работа ДЕА. Това изясни пред Lupa.bg криминалистът  и ръководител на Българска оръжейна асоциация Иван Савов.

" Ако ДЕА е следяла доставката, задържаните няма да бъдат осветлени, може и въобще да няма такива. Много малко информация проверяващите органи ще дават ", изясни специалистът.



Според него разпространителите на кокаина у нас може да не са българи – част от трафикантите са мексиканци, друга – сирийци. Вносителите на бананите, измежду които беше открит кокаинът, най-вероятно не вземат участие в контрабандата.



Припомняме, че близо 170 кг кокаин са били открити в пратка с банани в резервоар на бургаското пристанище. Кокаинът е разпределен в 150 пакета. Цената му на едро възлиза на над 6,5 млн. $.

Товарът е дошъл с транспортен съд от Еквадор. След като е бил разтоварен, плавателният съд към този момент напуснал бургаския залив.

Плодовете са предопределени за българския пазар.

" След изследване на три от контейнерите са видяни подозрителни зони. Кокаинът е открит в контейнера, не в товара. Фабрично направена е стена зад елемента на  хладилен резервоар ", сподели Стефан Бакалов, шеф отдел " Борба с наркотрафика " към Агенция " Митници ".

" Подобно количество е невиждано за Бургас и в последните години такова количество не е установявано. Оттук насетне доказателствената задача, която би трябвало да реши досъдебното произвеждане в хода си, е за къде са предопределени плодовете и за къде е предопределена пратката ", акцентира Георги Чинев, началник на Окръжна прокуратура - Бургас.

През 2019 година близо 76 кг кокаин бяха открити в кашони с банани в складова база на ул. " Индустриална " в Бургас. Наркотикът бе част от пратка, пристигнала на Пристанище Бургас от Еквадор през Италия.  Тогавашният шеф на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов съобщи, че чистотата на открития кокаин е извънредно висока, а цената му е на над 5 милиона лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР