Хванатият кокаин на “Верила не е бил предназначен за нашия

...
Хванатият кокаин на “Верила не е бил предназначен за нашия
Коментари Харесай

Хванатият кокаин на “Верила” не е бил предназначен за нашия пазар

Хванатият кокаин на “Верила ” не е бил предопределен за нашия пазар.Това сподели пред bTV началникът на отдел “Борба с наркотрафика ” в софийската митница Стефан Бакалов.

Миналия четвъртък ирландските управляващи задържаха “Верила ” и откриха 500 кг кокаин. Корабът плаваше под малтийски байрак, само че е на сдружението “Български морски флот ”.

Подозренията на ирландските управляващи са, че концепцията е била пратката кокаин да бъде изхвърлена в намерено море, а по-късно опиатът да се прибере от по-малък кораб. Корабът бе претърсен от особено подготвени кучета. Откритият кокаин е бил опакован със избавителни жилетки, с цел да не потъва и всеки пакет е имал GPS предавател.

Хванатият кокаин

Двама от шестимата задържани български моряци към този момент са с обвинявания. Засега те остават в ареста.

Бакалов разяснява още, че сега Европа е най-големият потребител на кокаин. В България обаче най-разпространеният опиат си остава марихуаната. Има и наклонност да се пушат така наречен вейпове с известно количество канабидиол в тях.

“Източникът на кокаин са няколко страни. В последните две години има изместване на трансатлантическия трафик към Европа по две посоки. Доскоро най-вече източник на кокаин бяха Колумбия и Венецуела, само че в последните две години има голямо изместване – от Еквадор и Панама за Европа ”, изясни Бакалов.

Той разяснява още, че надали всички от екипажа са знаели какво транспортират.

“Става дума за конфиденциалност, става дума за преместване на опиати, обезпечени от другите групировки. А това, че към пратките е бил прикован GPS, не е оригиналност. Това се прави от дълго време ”, изясни той.

От към пет години управляващите у нас поставят старания да осведомят за рисковете от синтетичния опиат фентанил, споделя още Бакалов. Той стана изключително известен в Съединени американски щати преди години, а резултатите от използването му са опостушителни.

“За пета година към този момент имаме сериозна акция и осведомяваме децата какви са рисковете има използването му. Предполагам, че с това забавихме малко навлизането у нас ”, сподели Бакалов.

През лятото у нас бяха регистрирани смъртни случаи в резултат на фентанил във Варна. Тъй като този опиум е доста по-силен от хериона, постоянно се употребява за подсилването му. Проблемът обаче е, че фентанилът доста елементарно може да се предозира, а рискът от съдбовен излаз е доста огромен.

Източник: bTV

Още вести четете в категория Крими & Темида.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР