Хванати в измама с подаръчни карти? Ето как да си върнете парите

...
Компаниите за подаръчни карти добавят защити за потребителите, които все
Коментари Харесай

Компаниите за подаръчни карти добавят защити за потребителите, които все повече се подвеждат да изпращат средства на онлайн измамници чрез кредит в магазина.

През 2022 г. почти 65 000 потребители са били измамени с над 228 милиона долара чрез измами с подаръчни карти, според FTC.

„Някой каза ли ви да купите карта за подарък и да му дадете номерата? Това е измама“, предупреди Федералната търговска комисия в скорошна публикация в блог.

Американците имат общо $21 милиарда в неизразходвани карти за подаръци

Избягване на измама

Със сигурност е по-добре да избягвате измамите с карти за подаръци на първо място. За щастие има издайнически признаци, че искането за пари идва от лош актьор.

Измамниците често започват с взискателно телефонно обаждане, текстово съобщение, имейл или директно съобщение в платформа за социални медии, в което ще имитират законен бизнес, благотворителна организация или друго образувание. Понякога дори ще се представят за приятел или член на семейството, според предупреждението на FTC.

„Съобщението им винаги е спешно. И искат пари. Ще ви кажат да купите карта за подарък или може би множество карти за подарък“, каза FTC. „След като го направите, те ще поискат да изпратите снимка на картата или да им дадете номерата на гърба на картата.“

Измами за набиране на средства

Наскоро лоши актьори се възползват от хора, които искат да допринесат за набирането на средства за помощ при горски пожари в Мауи. Престъпниците търсят дарения чрез телефонни обаждания и директни съобщения до социалните медии. Ето защо е важно да допринасяте само чрез проверени организации.

FTC също така предупреждава потребителите никога да не изпълняват заявки за пари с помощта на карти за подаръци. Агенцията съветва всеки, който има желание да дари, да го направи с кредитна карта.

Онези, които желаят да подкрепят жителите на Мауи, засегнати от пожарите, могат да помогнат, като подкрепят организации, активни в усилията за оказване на помощ.

Американският Червен кръст, Фондацията на Хавайската общност, Maui United Way и Maui Food Bank са сред тях. Други организации, като Hawaii Animal Rescue Foundation, помагат, като се грижат за домашни любимци, чиито семейства са били разселени в пожарите.

Как да си възстановим средствата, след като са били измамени

Издателите на карти за подарък също засилват усилията си за борба с този вид измама, като в някои случаи позволяват на потребителите да си върнат средствата по картата.

„Някои компании за подаръчни карти отбелязват измамни транзакции и замразяват откраднатите пари от подаръчни карти, така че измамниците да не могат да ги получат. И тези компании за подаръчни карти искат да върнат тези пари“, каза FTC в своя блог публикация.

Ето стъпките, подчертани от агенцията, които потребителите трябва да предприемат, ако подозират, че са били измамени.

Първо, докладвайте за инцидента на издателя на картата за подарък, която обикновено е компанията, където картата ще бъде осребрена, като Amazon, Apple, Target, Walmart и други.

Второ, вижте дали можете да си върнете средствата, тъй като някои компании отбелязват измамни транзакции и замразяват средствата от картата за подарък. Ако измамник все още не е източил картата, компанията може да успее да ви върне средствата, каза FTC.

Бъдете нащрек

Важно е да сте нащрек за тактики на измамници използване за измама на потребителите, като създаване на фалшиво чувство за неотложност, използване на имена, които са много подобни на законни благотворителни организации, и търсене на плащане с карта за подарък, банков превод или криптовалута.

„Нито една легитимна продажба или транзакция няма да изисква от вас да плащате специално с карти за подарък“, каза компанията в публикация, подчертаваща някои от тактиките на измамниците.

Компаниите също повтарят същите предупреждения. Картите за подарък на Amazon „не трябва да се използват за извършване на плащания към други фирми или физически лица“, добави Amazon. Сайтът за електронна търговия казва, че всеки от потребителите на карти за подаръци, които вярват, че са били измамени, трябва да се свърже с екипа за проверка на защитата на клиентите.

Walmart също така съветва своите клиенти с подаръчни карти, които смятат, че са станали жертва на измама, да съобщят за инцидента на (888) 537-5503.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР