Хваната е група, злоупотребявала с европейски средства по земеделски програми

...
Хваната е група, злоупотребявала с европейски средства по земеделски програми
Коментари Харесай

8 задържани при мащабна акция срещу злоупотреби с европейски пари

Хваната е група, злоупотребявала с европейски средства по аграрни стратегии в Петрич
Мащабна интервенция на ГДБОП и Европейската прокуратура разкри ОПГ, злоупотребявала със европейски  средства по аграрни стратегии в Петрич, научи bTV. 

През 2020г. в ГДБОП-МВР са добити данни, че на територията на община Петрич действа проведена незаконна група, осъществяваща незаконна активност, изразяваща се в непозволено даване и асимилиране на дотации за развъждане на аграрни култури, пасища, стратегии за развъждане на животни, както и по оперативни стратегии за потребление на пасища и мери.

При интервенцията са арестувани общо 8 души, измежду които началникът на общинска работа " Земеделие " в Петрич и нейни чиновници. Двама от арестуваните са хванати по време на аграрни семинар в Обзор.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години непозволено получават и ръководят парични средства под формата на дотации, предоставяни на България от фондовете на Европейски Съюз, както и печелят планове по оперативни стратегии са: Началника на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич, други чиновници на общинската работа, техни родственици и доближени лица.

Установено е, че всяка година лицата, осъществяващи гореописаната незаконна активност прогресивно усилват заявените площи и животни, респективно и се усилват и сумите, които получават под формата на дотации. Също по този начин е открито, че ръководителя на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич и неговият брат са съумели да усвоят посредством констативни нотариални акта по обстоятелствена инспекция парцели с повърхност над 40 000 декара.

Установено е, че единствено две лица, участници в незаконната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в изключително огромни размери под формата на дотации - над 600 000 лева

Във връзка с горното и за попречване, секване, откриване и документиране в цялостен размер на осъществяваната противоправна активност на 29.06.2022 година е извършена профилирана полицейска интервенция взаимно със чиновници на бранш БОП – Благоевград, бранш БОП – Кюстендил, бранш БОП – София град, бранш БОП – София област и бранш БОП-Перник.

В хода на извършените мероприятия са осъществени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претършуване и изземване на 7 леки и товарни коли, както и претършуване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, включително и пространства на Общинска работа „ Земеделие “ – Петрич и земеделска аптека с лечебница.

В хода на провежданите мероприятия са открити и конфискувани:

-Мобилни телефони и СИМ карти;

-Заявления за кандидатстване по оперативни стратегии за подкрепяне на Европейския съюз, контракти за наем и покупко – продажба на частни и общински парцели /земеделски площи/ и други документи имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;

-Множество идентификатори за животни /ушни марки/.

В хода на извършените мероприятия със заповед за задържане за период до 24 часа според ЗМВР са арестувани 8 лица, от които Началника на Общинска работа „ Земеделие “ – гр. Петрич, други чиновници на общинската работа и лица, съпричастни към гореописаната незаконна активност.

Работата по случая продължава. Разследването се реализира под надзора на Европейската прокуратура
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР