Хвалбите колко всичко е розово все повече се разминават с

...
Хвалбите колко всичко е розово все повече се разминават с
Коментари Харесай

ББР в розови облаци; а какво става с милионите на любимеца й

Хвалбите какъв брой всичко е розово от ден на ден се разминават с действителността. Шефът на държавната Българска банка за развиване (ББР) Стоян Мавродиев се похвалил във Виена, че институцията ще влага минимум 15% от своя кредитен портфейл в планове на енергоспестяващата стопанска система и еко нововъведения. Толкова завъртяна и издържана в нищоговоренето фраза даже и да е вярна, звучи най-вече като ПР.
Още повече, че изказването е направено пред годишния Икономически конгрес за Централна и Източна Европа във Виена. Естествено е участниците да се похвалят с каквото могат – другояче защо са там, нали…

Безспорен триумф на ББР била пилотната Национална стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, уточни Мавродиев. По тази стратегия били реновирани 2 021 здания в страната, което щяло да способства за понижаване на въглеродните излъчвания. През идващите три години банката щяла сложи фокус върху „ зелените “ вложения. Браво, бихме споделили, в случай че не беше това говорене в бъдеще време. ББР ще, ние ще, в бъдеще ще, за бизнеса ще и така нататък ПР като за пред интернационалните конгреси.

Не е ли по-добре Стоян Мавродиев, който е някогашен народен представител от ГЕРБ, да изясни най-накрая (не)обяснимата му обич към депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. За да си разбираем някои неща.

27.09.2019 в „ Капитал “: Констатира се, че свързани с депутата от Движение за права и свободи компании към този момент имат към 250 млн. лева заеми от ръководената от Стоян Мавродиев държавна банка.

Също, че преди дни са отпуснати нови 100 млн. лева на компания на мениджъри в " Техномаркет ". Както и че за задачата веригата за техника официално е извадена от групата " Булгартабак ", която към този момент има близо 150 млн. лева заеми от ББР.

Банковите регулации са комплицирана материя, само че едно предписание е много просто и ясно - банка не може да отпуска на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от личния си капитал. Логиката е да се свие рискът за кредитора от земетресения и банкрут на кредитополучател.

Как обаче може да се заобиколи това досадно ограничаване? Много просто - разделяш групата на две, обявяваш ги за несвързани посред им и готово. Е, правилно, че това мъчно може да заблуди банкера, нито пък надзора, само че когато става въпрос за държавна банка и бизнес ползите на огромен олигарх, очевидно е задоволително за затваряне на очите.

09.11.2019 в същото издание:

След като през септември Българска банка за развиване даде 51.13 млн. евро заем за самобитно мениджърско изкупуване на " Техномаркет България ", при започване на октомври държавната институция продължава с ново финансиране за новооформената (поне на хартия) група. От партидата на сдружението в Търговския указател се виждат два нови заема за общо 25.5 млн. евро. за веригата за техника.

С това експозицията на банката към " Техномаркет " и директния му притежател " Маркет инвестмънт " нараства до 76.66 млн. евро, или малко под 150 млн. лева Формалното обособяване на веригата евентуално е точно за усвояването на заема, защото предходният й притежател - " Булгартабак холдинг ", който се смята, че се управлява от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, към този момент има заеми от ББР за суми от порядъка на над 150 млн. лева По закон банките не могат да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от личния си капитал, което за ББР по последни данни е малко над 200 млн. лева

Крайно време е от ББР да дадат отговор и на следния проблем:

Фирма " Водстрой 98 " АД, която се смята че е от кръга на Пеевски, употребява заеми за към 35 млн лева и банкови гаранции над 50 млн лева Кредитите и гаранциите са основно за реализиране на инфраструктурни планове. Единият от заемите е за приватизацията на " Промишлено строителство холдинг " ЕАД. На 13.08.2014 " Водстрой 98 " АД получава заем от Българска банка за развиване и с него рефинансира всичките си заеми от КТБ. Като поръчителство към ББР " Водстрой 98 " АД учредява залог върху комерсиалното си дружество. През ноември 2014 година " Водстрой " АД продава акциите си от капитала на " Промишлено строителство холдинг " ЕАД на трето лице. Това е главният актив на " Водстрой 98 " АД. Въпросът е: От ББР знаят ли, че " Водстрой 98 " АД си е продала главния актив - " Промишлено строителство холдинг " АД. И в случай че знаят, за какво позволяват сходно нещо? А в случай че не знаят, не е ли това машинация и жестоко нарушаване на закона?

Най-нормалната процедура в такива случаи е да стартира прокурорска следствие.

Засега такова не е стартирало. Засега. Мавродиев обаче не би трябвало да разчита на това „ към този момент “ безпределно. Времената се менят, настоящ министър към този момент е в ареста…

В прокурорски среди в последно време се споменавала някаква компания „ Консулко “ ли, „ Консулт “ ли… Свързват я с огромен брой регистрации на офшорки, каквито държавното обвиняване търси по едно предписание на някогашния към този момент основен прокурор Сотир Цацаров.

Ей такива работи.

Фрог нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР