Камбоджанският крал назначава сина на Хун Сен за нов министър-председател

...
Хун Мане беше назначен за нов лидер на Камбоджа от
Коментари Харесай

Хун Мане беше назначен за нов лидер на Камбоджа от краля в понеделник, след като фактически получи поста от баща си, който управляваше почти четири десетилетия

Дни след убедителната победа на изборите през юли, Хун Сен – един от най-дълго управлявалите лидери в света – обяви, че се оттегля от поста министър-председател и предава властта на най-големия си син.

Проучванията бяха широко осъждан като измама, след като на основния опозиционен съперник, Партията на свещите, беше забранено да надмине техническа причина, като управляващата Камбоджанска народна партия (КНП) спечели всички места освен пет в 125-членната долна камара.

В понеделник, след по искане на Хун Сен, крал Нородом Сиамони издава кралски указ, в който се посочва, че той „назначава д-р Хун Манет за министър-председател на Кралство Камбоджа за 7-ия мандат на парламента“.

Въпреки това, за да стане официално на страната следващият лидер, 45-годишният и неговият кабинет трябва да спечелят вот на доверие в парламента, насрочен за 22 август.

Бъдещото правителство ще въведе реколта от млади министри -- като някои ще заемат постове, освободени от бащите им.< p>Докато настояваше, че няма да се намесва в управлението на сина си, Хун Сен също обеща на камбоджанците, че ще продължи да доминира в политиката на страната.

Неопитан, непроверен 

След като дойде на власт през 1985 г., Хун Сен помогна за модернизирането на страна, опустошена от гражданска война и геноцид, въпреки че критиците казват, че управлението му също е белязано от унищожаване на околната среда, вкоренени подкупи и елиминирането на почти всички политически съперници.

Съединените щати, ООН и Европейският съюз осъдиха изборите от миналия месец като нито свободни, нито честни.

Хун Сен отхвърли тези обвинения и каза, че неговото предаване, династично наследство, сравнено от някои наблюдатели със Северна Корея, ще поддържа мира и ще избегне "кръвопролитие", ако той умре на поста.

Той също така предупреди, че ако животът на Хун Мане бъде сериозно застрашен, той ще се върне като министър-председател.

Въпреки че е подготвян за позицията от години, най-големият син на владетеля с желязна ръка в Камбоджа остава непроверен на политическата сцена, казват анализатори.< p>И има малко очаквания, че Хун Мане ще начертае по-либерален път от баща си, въпреки че е получил образование в Англия и Съединените щати.

Член на мощния постоянен комитет на управляващата партия, той е бил командир на Кралската камбоджанска армия от 2018 г. насам.

Хун Мане също се срещна с някои световни лидери, включително президента Си Дзинпин от Китай, основният съюзник на Камбоджа и значителен благодетел.

След като се оттегли, Хун Сен ще стане президент на Сената в началото на следващата година и изпълняващ длъжността на държавата, когато кралят е в чужбина.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР