Хуманоидните роботи на компанията Boston Dynamics показаха новите си умения

...
Хуманоидните роботи на компанията Boston Dynamics показаха новите си умения
Коментари Харесай

Хуманоидни роботи с нови трикове – вече правят и паркур

Хуманоидните роботи на компанията Boston Dynamics демонстрираха новите си умения в формален видеоклип, публикуван до медиите. Роботите с име „ Атлас “ към този момент вършат и паркур, а някои от придвижванията им са забележителни.

В новият клип виждаме два робота от този модел, които преодоляват редица провокации по особено построено трасе. Хуманоидите сполучливо катерят стълби, тичат, пазят баланс при наклонена повърхност. Дори вършат и превъртания във въздуха сходно на същински хора.

Според екипа на Boston Dynamics в случай че робот може да развие същите придвижвания и еластичност като възрастен човек, тогава капацитетът на приложението на тези хуманоиди е безконечен.

„ Паркурът е значимо упражнение за нашите хуманоиди, защото дава няколко разнообразни задания. За вярното им осъществяване би трябвало да има централизация в дейностите, както и централизация в крайната цел – постигане от точка А до точка Б. Това значи, че хуманоидът би трябвало да може да преценя стъпките си, бързината си и салдото “, разяснява Скот Куиндерсма от екипа, създал „ Атлас “.

„ Атлас “ е висок малко над 150 см и тежи 86 кг. Състои се от хирдавлика и акумулатори, които задвижват моторите и има три компютъра, които му разрешават да се движи. Той е планиран, с цел да се употребява като пробно от екипите на компанията.

Екипът зад хуманоида споделя, че той се е развил извънредно доста през последните 10 години и в този момент може да приспособява придвижванията, които са заложени в репертоара му въз основата на това, какво вижда. Това значи, че „ Атлас “ не е програмиран авансово да се движи, а го прави самичък.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР