Хуманизмът и солидарността при кризи ще бъде във фокуса на

...
Хуманизмът и солидарността при кризи ще бъде във фокуса на
Коментари Харесай

Фестивалът на червенокръстките филми ще се проведе от 8 до 11 септември във Варна

Хуманизмът и солидарността при рецесии ще бъде във фокуса на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, която ще се организира от 8 до 11 септември във Варна, заяви през днешния ден шефът на фестивала Илко Раев. По традиция форумът е под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Съорганизатор е Медицинският университет във Варна.

В рамките на Есенната академия е планувана серия полемики, като измежду лекторите ще бъдат националният специалист по психиатрия Цветеслава Гълъбова, проф.Иво Христов, Иван Гарелов, проф.Асена Сербезова, проф.Веселина Раева, доцент Харалан Александров, проф. Бенджамин Голдбърг от университета в Питсбърг. Темите на диалозите са ориентирани главно към възникването на разнообразни рецесии в обществото и реакцията на хората, деянията на съпричастност и човечност.

Със същата тема ще бъдат свързани и 12-те кино лентата, които феновете на фестивала ще имат опция да видят, добави художественият му шеф проф. Божидар Манов. Той посочи, че са селектирани качествени заглавия, въпреки че програмата няма конкурсен темперамент. По думите му шест от филмите са документални, пет - игрални и един хибриден.

При откриването на Есенната академия публиката ще има опция да види " Рицари на справедливостта “ на режисьора Андерс Йенсен от Дания. Манов уточни, че в границите на фестивала ще бъдат излъчени две заглавия от Република Северна Македония - документалната лента " Медена земя “, която е с две номинации за " Оскар “, и " Господ съществува, името й е Петруния “ на Теона Митевска.

Публиката ще види и две български министър председатели, сподели още Манов. Едната е музикалната тийнейджърска драма " Жири “ на Петя Йосифова. Другият филм, който ще бъде показан за пръв път пред публиката,  е " Ако мирът беше храна “ на Радослав Радославов. Той е сниман през март тази година и насочва вниманието към украинските бежанци, които дойдоха във Варна.

Очаква се измежду гостите на фестивала да бъдат цяла плеяда български артисти, добре познати на публиката от необятния екран, режисьори, кинокритици, създатели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР