Хуманитарните, политическите, икономическите и правните щети, които кюрдската ПКК е

...
Хуманитарните, политическите, икономическите и правните щети, които кюрдската ПКК е
Коментари Харесай

Кюрдската ПКК нанесла вреди на Турция за стотици милиарди долари

Хуманитарните, политическите, икономическите и правните вреди, които кюрдската ПКК е нанесла на Турция в границите на 20 година, възлизат на 240 милиарда $, твърди политическият анализатор Сердар Семент пред организация „ Доган “.
Според Семент, в случай че се вземат съкращенията на обществените разноски, поради ПКК националният приход е дръпнал обратно с 1,5%. Днес националният приход е в размер на 750-800 милиарда $, само че в границите на 20 година годишните загуби възлизат на 10-12 милиарда $, а по този начин действителният растеж в стопанската система е 3,5%, не публично регистрираният от 5%, показва Семент. Въоръжените сили на Турция не престават битката си с бойците на ПКК в района, планувана е интервенция в Кандил /район край северната граница на Ирак/.
В интервала 1987-1998 година разноските на Анкара за защита и сигурност са били 2,5%, само че към този момент са достигнали равнището от 5-6 на 100. През 1999 година водачът на ПКК Абдуллах Йоджалан е хванат, а групировката му е срината, само че нападенията се възобновяват през 2007 година, когато разноските на армията са внезапно понижени. Само през 2015-2016 година сраженията предизвикаха тежки опустошения на 67 000 жилища, два приблизително огромни турски града са сринати до основи. Причина за икономическите и политическите загуби на Турция е точно ПКК, безапелационен е анализаторът. Той разяснява и кандидатурата за президент на някогашния съпредседател на прокюрдската Партия на демократичните нации Селахатин Демирташ, който е в пандиза в Одрин.
„ Недопустимо е той да се кандидатира при неналичието на доказателства за чистото му правосъдно минало. Това значи да бъде отхвърлено и отречено турското законодателство. Тази партия работи взаимно с ПКК, дружно дефинират политическите си цели и на процедура са изцяло идентични организации “, счита анализаторът.
Според него ПКК е отговорна и за унищожаването на отглеждането на животни, защото поради нападенията стопаните не са в положение да извеждат добитъка на паша по ливадите си и по този начин най-важният стопански бранш в региона е премахнат. Той регистрира, че през последните 2 година полицейските сили в източните региони на страната са нулирали атентатите на ПКК, само че кюрдските терористи наброяват 70 000 души, а фактор за стопяването им до незначителните 20 бригади е офанзивата в Сирия и Ирак.
Поради това ПКК е в неспособност да осъществя огромни и чести набези, а единствено от време на време показва наличие на сцената, счита Семент. Той се стопира и на финансирането на ПКК посредством каналите за контрабанда на цигари и опиати – пакет цигари, платен отвън Турция за 50 гроша-1 лира, се продава за 8 лири в Адана, Мерсин, Истанбул, само че противозаконната търговия е спаднала на половина. Затова пък през последните 2 година доста е скочила контрабандата на опиати под формата на таблетки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР