Хуманитарните коридори сработиха частично, РФ и Украина се обвиниха взаимно

...
Хуманитарните коридори сработиха частично, РФ и Украина се обвиниха взаимно
Коментари Харесай

Хуманитарните коридори сработиха частично, Русия и Украина се обвиниха взаимно за това

Хуманитарните коридори сработиха отчасти, РФ и Украина се упрекнаха взаимно за това, а съветската страна разгласи, че на следващия ден още веднъж ще има преустановяване на стрелбата за продължение на евакуацията по " зелени коридори ".

Русия разгласи нови коридори и за 9 март - те са за извеждане на бежанци от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол. Стрелбата ще спре в 10.00 сутринта в сряда, дава обещание съветската страна.

Днес Москва разгласи краткотрайно помирение в пет украински града с общо 10 вероятни изхода за евакуация - в региона към Киев, Чернигов на север, Мариупол на юг и Харков и Суми на изток. Украйна обаче упрекна Русия, че нарушава примирието за евакуация от Мариупол и обстрелва жителите.

РФ е предложила 10 маршрута за изтегляне на цивилното население, само че украинските управляващи са удостоверили единствено един: от град Суми през Полтава до границата с Полша. Това заяви на брифинг в Москва началникът на Националния център за ръководство на защитата Михаил Мизинцев. Той сподели, че с помощта на подхванатите от съветските въоръжени сили невиждани ограничения за сигурност от град Суми са се евакуирали общо 723-ма души, измежду които 576 жители на Индия, 115 на Китай, 20 на Йордания и 12 на Тунис. По думите му Русия независимо е извела от рискови региони в Украйна, в това число Донецката и Луганската национална република, над 5300 души, измежду които близо 800 деца.

От началото на по този начин наречената от съветските управляващи специфична интервенция са били евакуирани повече от 174 000 души, в това число над 44 000 деца . Според Мизинцев граничните пунктове на територията на Полша, Словакия, Унгария, Молдова и Румъния са се оказали неподготвени за приема на украински бежанци.

Той акцентира, че съветската страна е изпълнила целия логаритъм по евакуацията на жителите посредством безвредни коридори, само че от всичките препоръчани 10 маршрута Киев е удостоверил единствено един - този от Суми през Полтава до границата с Полша. Отново бе обявено, че жителите от Мариупол, които са желали да се изтеглят през зелените коридори, са били обстрелвани. Същото твърди украинската страна за съветската.

По думите на Мизинцев украинските националисти пречат на всеки опит на хората да се изтеглят . Той упрекна, че техните батальони държат за заложници 4,5 милиона мирни поданици в страната, а по този начин също и 2000 чужденци.

Според съветското военно министерство още 2,5 млн. души са декларирали предпочитание да бъдат евакуирани, само че РФ отхвърля да даде данните им на Организация на обединените нации и на Украйна от съображения за сигурност.

По информация на Организация на обединените нации над 2 милиона души са напуснали Украйна , бягайки от войната.

Украинското министерство на вътрешните работи упрекна на собствен ред съветските военни, че са отхвърлили апелите за филантропичен кулоар от Ирпин, Буча и Гостомел в западните покрайнини на Киев.

Мирни поданици не престават да умират и през днешния ден, макар оповестеното преустановяване на огъня по места .

Трима души са починали, откакто колата, в която пътували, се натъкна на мина близо до Чернигов, северно от Киев, заяви украинският омбудсман. Три деца са били ранени при същия случай.

Суми пък бе бомбардиран късно нощес. Загинаха минимум 21 локални поданици, измежду тях и 2 деца. Непосредствено преди оповестеното помирение на въздушни удари са били подложени цивилен обекти в Житомир, западно от Киев.

Опашката от искащи да избягат в Полша беше километрична, свидетелства видео от Лвов. Хората са задръстили пътя към гарата, с цел да се качат на трен към полската граница.

СЗО изрази паника от нарастването на офанзивите по коли за спешна помощ и лечебни заведения от 24 февруари: " Досега потвърдихме 16 такива случая, при които, за жалост починаха 9 души, 16 бяха ранени, някои от тях - здравни служащи. Тези офанзиви са закононарушения против интернационалното филантропично право. Те лишават украинското население от съществени здравни грижи ", споделиха от организацията.

Продължава и притокът на доброволци към Украйна, които идват да се борят на нейна страна, оповестява УНИАН. Украинската държавна организация разгласява видео с бойци от Азербайджан.

Сред тях е посочен и някогашният министър на защитата на Грузия Ираклий Окруашвили, за който се твърди, че е дошъл в Украйна с грузински доброволци.

Темата за военна помощ на Украйна с изтребители от страни-членки на НАТО още веднъж излезе на дневен ред.

Полското държавно управление е готово да изпрати безплатно всички свои самолети МиГ-29 във военната база Рамщайн и да ги съобщи за предписание на Съединени американски щати. Това заяви полският министър на защитата.

Официалната информация идва дни, откакто американският секретар Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон " интензивно търси " разновидности Украйна да бъде снабдена с нови бойни самолети, с цел да може да отбранява небето си от Русия.

" В същото време, Полша публично изисква от Съединени американски щати да ни даде използвани самолети със съответните оперативни благоприятни условия. Полша е подготвена неотложно да разиска изискванията по закупуването им ", пишат от Варшава.

И допълват: " Полското държавно управление упорства другите съдружници от НАТО, които имат МиГ-29, да създадат същото ". Сред тях са Словакия и България, само че нашите управляващи още преди седмица отхвърлиха да предоставяме самолети. Освен това ние нямаме тази опция, защото нямаме годни самолети и нашите бойни водачи носят бойното дежурство по защита на небето взаимно с испанските им сътрудници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР