Хуманитарните групи бият тревога в Либия, тъй като надеждите за намиране на още оцелели намаляват

...
Хуманитарните групи предупредиха за нарастващ риск, породен от разпространението на
Коментари Харесай

Хуманитарните групи предупредиха за нарастващ риск, породен от разпространението на болестта, което може да усложни хуманитарната криза в Либия, тъй като надеждите за намиране на повече оцелели избледняват дни след смъртоносните наводнения.

Наводнението в неделя потопи пристанищния град Дерна, отмивайки хиляди хора и домове в морето, след като два язовира нагоре по течението се спукаха под натиска на проливните дъждове, предизвикани от бурята с ураганна сила.

Докато Либийският червен полумесец каза на В четвъртък са загинали 11 3000 души, съобщени са противоречиви бройки на жертвите, като официалните лица в източната част на разделената страна дават различни оценки.

Хуманитарни организации като Islamic Relief и Лекари без граници (MSF) предупредиха, че предстоящият период може да стане свидетел на разпространение на болести, както и сериозни трудности при предоставянето на помощ на най-нуждаещите се.

Islamic Relief предупреди за " втора хуманитарна криза“ след наводнението, посочвайки „нарастващия риск от болести, пренасяни от водата и недостиг на храна, подслон и лекарства“.

„Хиляди хора нямат къде да спят и нямат храна“, каза Салах Абулгасем, заместник-директор на партньорското развитие на организацията.

„При условия като тези болестите могат бързо да се разпространят като водни системи са замърсени“, добави той. „Градът мирише на смърт. Почти всеки е загубил някого, когото познава.“

Смъртоносното срутване на язовирната стена в Либия се подготвяше десетилетия

Междувременно MSF каза, че разполага екипи на изток за оценка на водата и канализацията.

„При този тип събития можем наистина да се тревожим за заболявания, свързани с водата“, каза Маноел Картън, медицински координатор на MSF в Дерна, която описа усилията за координиране на помощта като „хаотични“.

Но Червеният кръст и Световната здравна организация посочиха, че противно на широко разпространеното схващане, телата на жертви на природни бедствия рядко представляват заплаха за здравето.

Призиви за помощ

Журналист на AFP в Дерна каза централно кварталите от двете страни на реката, която обикновено пресъхва по това време на годината, изглеждаха така, сякаш през тях е минал парен валяк, който изкоренява дървета и сгради и хвърля превозни средства върху вълноломите на пристанището.

Стефани Уилямс, американски дипломат и бивш пратеник на ООН в Либия, призова глобалната мобилизация за координиране на усилията за помощ след наводнението в публикация в социалните медии.

Тя предупреди за „предразположението на хищническата управляваща класа на Либия към използват претекста за „суверенитет“ и „национална собственост“, за да управляват такъв процес сами и по собствен интерес“. силният военен Халифа Хафтар посочи "огромни нужди от реконструкция".

Организацията на обединените нации отправи призив за над 71 милиона долара за подпомагане на стотици хиляди нуждаещи се и предупреди, че "обхватът на проблема" остава неясен.

" Не знаем степента на проблема", каза шефът на ООН за хуманитарна помощ Мартин Грифитс в петък в Женева, докато призова за координация между двете съперничещи си администрации на Либия - подкрепяното от ООН, международно признато правителство в Триполи и едно, базирано в ударен от бедствие изток.

Екипи от либийския Червен полумесец "все още търсят възможни оцелели и разчистват телата от развалините в най-повредените райони" на Дерна, каза неговият говорител Тауфик Шукри пред AFP.

Други екипи се опитваха да доставят така необходимите помощ за семействата в източната част на града, която беше пощадена от най-лошото от наводненията, но беше откъсната от пътя, добави той.

Той посочи „много високото“ ниво на разрушения в града, но отказа за да даде цифри за броя на жертвите.

Докато повечето се страхуват, че броят на жертвите ще бъде много по-голям, Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец каза, че все още има надежда за намиране на оцелели, но също така отказа да даде информация цифра.

Международната организация по миграция каза междувременно, че "над 38 640" души са останали без дом в източна Либия, 30 000 от тях само в Дерна.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР