Тунизийският министър отрича експулсирането на черни бежанци

...
Хуманитарни организации продължават да критикуват Тунис за отношението му към
Коментари Харесай

Хуманитарни организации продължават да критикуват Тунис за отношението му към мигрантите от Субсахара, въпреки че страната отрича, че експулсира мигрантите към границите си с Либия и Алжир.

Международната неправителствена организация Avocats Sans Frontieres („Адвокати без граници“) нарече експулсирането „незаконно“ в петък.

„Тези изгонвания са много очевидно незаконни“, каза групата пред Ал Джазира. „Мигрантите не трябва да бъдат връщани обратно в ситуации на нищета или негостоприемни условия, при които тяхната безопасност или техните човешки права биха били застрашени, например в случаи на експулсиране към „ничии земи“ между границите.“

Но в четвъртък тунизийският вътрешен министър Камел Феких оспори коментарите, направени от заместник-говорителя на ООН Фархан Хак във вторник, когато последният каза, че ООН е „силно загрижена“ за експулсирането.

ООН също поиска бежанците и мигрантите, блокирани в пустинята, да бъдат преместени.

„Публикуваното от определени международни организации, и особено изявлението на говорителя на ООН, се характеризира с неточност и дори неистина“, каза Феких, цитиран от агенция TAP.

„Твърденията за операции по експулсиране са неоснователни“, каза Феких.

Хуманитарни източници в столицата на Либия Триполи казаха в четвъртък, че 24 тела, включително жени и деца, са били извадени от либийската пустиня от началото на юли.


Но Феких призова за „проверка на автентичността на информацията преди публикуване, като се имат предвид негативните последици“ за нейните сили за сигурност, които според него „не пестят усилия, когато става въпрос за спасяване и спасяване на мигранти на сушата и в морето“.< /p>

Феких каза, че 15 327 мигранти са били спасени между януари и юли и че мигрантите се третират „в съответствие с тунизийското законодателство и международните договори“.

Напрежението между тунизийците и бежанците и мигрантите в страната нарасна от февруари, когато президентът Каис Сайед направи реч, в която каза, че миграцията на черни африканци от Субсахарска Африка застрашава демографския състав на страната.

Оттогава стотици бяха принудени да напуснат домовете си в крайбрежния град Сфакс, където избухнаха сблъсъци по-рано този месец.

През последните седмици властите събраха бежанци и търсещи убежище, живеещи сурово в тунизийските градове, в автобуси и ги оставиха блокирани в отдалечени пустинни райони близо до Алжир и Либия, което доведе до остра реакция от страна на правозащитни организации и все по-голям акцент върху отношението към Тунис на бежанци.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР