Human Rights Watch (HRW) заяви, че Хърватия не трябва да

...
Human Rights Watch (HRW) заяви, че Хърватия не трябва да
Коментари Харесай

Human Rights Watch иска от ЕС да не пуска Хърватия в Шенген заради лошо отношение към мигранти

Human Rights Watch (HRW) съобщи, че Хърватия не би трябвало да става част от Шенгенското пространство без граници на Европейския съюз, макар обстоятелството, че балканската страна е изпълнила всички условия за присъединение към тази зона, оповестява " Шенген виза инфо ". Организацията прикани Европейски Съюз да не позволява Хърватия в зоната без паспорти.

Такова искане бе отправено по отношение на отношението на Хърватия към мигрантите . Освен това в отчет, оповестен на 8 ноември, неправителствената организация хвърли обвинявания против Европейската комисия, че балканската страна е подготвена да се причисли към Шенгенското пространство.

" Незаконното и принудително връщане на търсещи леговище и мигранти от Хърватия би трябвало да я дисквалифицира от присъединение към Шенгенското пространство ", посочи в тази връзка Лидия Гал, старши откривател за Източна Европа и Балканите в HRW, добавяйки, че дейностите на Комисията " изпращат посланието, че сериозните нарушавания на правата на индивида не са спънка за присъединението към Шенген ", оповестява " Радио Свободна Европа ".

Въпреки това сходни обвинявания, свързани със злоупотреби, отправени от мигранти, както и от правозащитни групи, постоянно се отхвърлят ​​от управляващите в Хърватия.

Комисията на Европейския съюз преди този момент прикани Европейския съвет да одобри решение, с цел да разреши на Хърватия, както и на Румъния и България да станат част от безпаспортната зона на Шенген .
 Румънският министър председател чака участие в Шенген до края на годината
Румънският министър председател чака участие в Шенген до края на годината

Румъния, Хърватия и България са изпълнили всички условия, с цел да станат част от Шенген

Коментарите на Комисията идват посредством отчета за положението на Шенген от тази година. Освен това в изказването се акцентира, че трите упоменати страни са изпълнили всички условия , с цел да станат част от страните от Шенгенската зона.

В тази връзка комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон акцентира, че Шенгенската зона би трябвало да бъде приключена, като се разреши на България, Хърватия и Румъния да се причислят към тази зона.

Йохансон акцентира, че " това лято ни въодушевява да възстановим изцяло свободата на придвижване и да създадем Шенген подготвен за бъдещето , тъй че нашите деца да могат да работят, учат и пътуват в цяла Европа, когато и да е и където пожелаят ", без значение от процеса към момента не е финализиран.

Хърватия е обект на процедури за оценка на Шенген от няколко години, до момента в който през последното тримесечие на 2019 година Комисията заключи, че управляващите в Хърватия са подхванали всички нужни ограничения за използването на всички елементи от достиженията на правото от Шенген .

Наскоро бе обявено, че Хърватия ще стане член на еврозоната от 1 януари идната година , като по този метод ще стане 20-ата страна част от тази зона.
 Европейски Съюз отстранява последните трудности пред приемането на еврото в Хърватия
Европейски Съюз отстранява последните трудности пред приемането на еврото в Хърватия

Последното разширение на Еврозоната беше през 2015 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР