Художникът Румен Читов и неговите ученици от 6. и 7.

...
Художникът Румен Читов и неговите ученици от 6. и 7.
Коментари Харесай

Деца от Карлово нарисуваха 118 портрета на народни будители

Художникът Румен Читов и неговите възпитаници от 6. и 7. клас в Карлово подариха на публиката неповторима галерия от 118 портрета на най-забележитените персони от Карлово, Сопот и Калофер. В изложбата блестнаха ликовете на Васил Левски, Христо Ботев, Райно Попович и доктор Иван Богоров. Тематичната галерия е отдадена на 1 ноември, Деня на националните будители и патронен празник на Основно учебно заведение „ Райно Попович “, в което Румен Читов преподава от няколко години. Творбите са подредени в залите на общинската библиотека „ Д-р Иван Богоров “.

Изложбата е готова единствено за месец, през който учениците под управлението на учителя са рисували портрети на Левски, Ботев, Вазов, Богоров и Райно Попович. През това време те нарисували над 600 произведения, от които учителят избрал 118. Картините бяха завършени като експозиция със спомоществователството на карловеца Николай Михайлов.



Сред най-сполучливите портрети на Васил Левски е ликът на Апостола, нарисуван от шестокласника Петър Иванов. Момчето описа, че синеокият карловец е неговият обичан воин и направил три портрета, последният бил най-хубав. Връстникът му Стефан Войчев показа, че взе участие с два портрета на доктор Иван Богоров и портрет на Васил Левски, като общо нарисувал над 10 портрета, с цел да реализира мечтаното лъчение.



В навечерието на 1 ноември Румен Читов провежда и следващия пленер за деца, наименуван „ Циганско лято “. Талантливите деца рисуваха в двора на къща „ Райно Попович “. Пленерът се организира за трета поредна година. Тази година към самодейността на ОУ „ Райно Попович “  се причислиха и ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и  СУ „ Васил Левски “  с преподаватели Пенка Минчева, Десислава Минчева. По време на пленера учениците  рисуваха от натура персонално определен и претърпян претекст от къщата и двора. Творбите ще бъдат подредени в изложба
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР