Художникът Ганчо Карабаджаков е издъхнал рано тази сутрин в областната

...
Художникът Ганчо Карабаджаков е издъхнал рано тази сутрин в областната
Коментари Харесай

Почина известният художник Ганчо Карабаджаков

Художникът Ганчо Карабаджаков е умрял рано тази заран в регионалната болница във Велико Търново.

През 2001 година той беше за малко заместник-министър на културата при Национална движение „Симеон Втори", а в интервала 2008-2011 година е шеф на художествената изложба " Борис Денев " във Велико Търново, от края на същата ходина е заместител кмет на града.

" Не е коронавирус. Дал е негативен тест за ковид. Вероятната причина за гибелта му е сърдечно-съдов случай. Той има прекарани два инфаркта ", посочи шефът на болничното заведение доктор Стефан Филев.

Ганчо Карабаджаков е роден 1951 година в Ямбол. След като приключва в художествена гимназия в Казанлък, пътят му продължава в НХА в София, където следва Илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Христо Нейков. След дипломирането си осъществя десетки монументални стенописи и развива присъщия си изящен почерк. Освен създател Ганчо Карабаджаков е и дейна социална фигура.

От 1981-а взе участие във всички районни и национални изложения с живопис, работи и в региона на монументалните изкуства. Има над петдесет независими изложения в страната и чужбина.

Ганчо Карабаджаков работи в региона на фигуралната живопис. Характерна за стила му е меката и ненатрапчива гротеска, посредством която пресъздава освен битови и еротични сюжети, типични за балканските нации, само че и прелестни древен и исторически подиуми.

Той ще остане в историята като един от най-хубавите фигурални живописци.

Поклон пред паметта му!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР