Quobna Cugoano: Лондонската църква почита роден в Гана освободен роб и аболиционист

...
Художникът Che Lovelace беше на път към брега на карибския
Коментари Харесай

Художникът Che Lovelace беше на път към брега на карибския остров Тринидад, за да събира кал, която да използва по време на карнавални тържества, когато получава съобщение, че църква в Обединеното кралство иска от него да създаде произведение на изкуството, за да отбележи живота на африканец, за когото той никога не е чувал.

Quobna Ottobah Cugoano беше уважаван аболиционист през 18-ти век във Великобритания - но въпреки значителната му роля в премахването на търговията с роби и робството, неговата история не е такава всеизвестен.

Кугоано е роден в Голд Коуст, днешна Гана. Той бил поробен, когато бил на 13 години - заловен с около 20 други, докато си играели на полето.

Неговата дестинация бяха захарните плантации на карибския остров Гренада . На борда на кораба, който го отвеждаше през Атлантическия океан, както пише Кугоано, „не се чуваше нищо друго освен дрънкането на вериги, пляскането на камшици и стенанията и виковете на нашите събратя“.

Принуден да работи в захарна плантация след две години на „ужасен плен... без никаква надежда за избавление, гледайки най-ужасните сцени на мизерия и жестокост“ , той е доведен във Великобритания и успява да получи свободата си през 1772 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР