Художник загуби офертата за премахване на панели, покриващи стенописи срещу робството в училище във Върмонт

...
Художник загуби призива си да премахне платнени панели, скриващи стенописи,
Коментари Харесай

Художник загуби призива си да премахне платнени панели, скриващи стенописи, които е нарисувал в чест на афро-американците и аболиционистите, участващи в подземната железница, но служители на Юридическият факултет във Върмонт, където са настанени, се оказа нечувствителен към раса.

Художникът Сам Керсън създава цветните стенописи, озаглавени „Върмонт, подземната железница“ и „Върмонт и робът-беглец“ през 1993 г. на две вътрешни стени сграда в частното юридическо училище във Върмонт, сега наречено Върмонтско юридическо и висше училище, в Южен Роялтън.

През 2020 г. училището каза, че ще ги боядиса. Но когато Kerson възрази, той каза, че ще ги покрие с акустични плочки. Училището даде възможност на Керсън да премахне стенописите, но той каза, че не може, без да ги повреди.

Когато Керсън, който живее в Квебек, заведе дело във федералния съд във Върмонт, училището каза в съдебно дело че „изображенията на афро-американци се струват на някои зрители карикатурни и обидни и стенописът се е превърнал в източник на разногласия и разсейване.“

Керсън загуби делото си в Окръжния съд на САЩ във Върмонт и обжалва. Вторият окръжен апелативен съд на САЩ в Ню Йорк, който разгледа делото през януари, се съгласи с по-долната инстанция в решението си миналия петък.

Керсън не отговори веднага в четвъртък на имейл с искане за коментар.

„Този ​​случай поражда сериозни опасения, които противопоставят моралното право на художника да поддържа целостта на произведение на изкуството срещу контрола на частно лице върху изкуството, което притежава“, пише съставът на окръжния съд.

p>Керсън твърди, че произведението на изкуството е защитено от федералния закон за правата на визуалните художници, който е приет „за защита на художниците срещу модификации и унищожаване, които накърняват тяхната чест или репутация“, каза неговият адвокат Стивън Хайман.

Той каза, че покриването на произведението на изкуството с цел предотвратяване на хората да го гледат е модификация и че Керсън „трябва да изтърпи унижението и унижението от поставянето на панел върху изкуството му.“

Но адвокатът на училището, Джъстин Барнард, твърди, че покриването на произведението на изкуството с дървена рамка, която не докосва картината и е фиксирана към стената, не е модификация.

Окръжният съд, съгласен с по-ниската съдия, добави, че отбелязването в решението му „не позволява на страните да намерят начин да извадят стенописите“, така че да ги запазят като предмети на изкуството „по начин, приемлив за всички“. ”

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР