Huc е извлечен от обикновена, живееща в почвата бактерияУчените често

...
Huc е извлечен от обикновена, живееща в почвата бактерияУчените често
Коментари Харесай

Учени откриха ензим, превръщащ въздуха в електричество

" Huc " е извлечен от елементарна, живееща в почвата бактерия

Учените постоянно считат, че неограничената чиста сила е " Свещеният граал ", а в този момент ново изследване демонстрира, че отговорът може да се крие в един ензим.

Учени от университета Монаш в Австралия са разкрили " Huc " - ензим, който може да трансформира водорода от въздуха в електричество. Те са извлекли ензима от елементарна, живееща в почвата бактерия, наречена Mycobacterium smegmatis, оповестява „ Дейли мейл “, представен от БГНЕС.

Huc разрешава на бактерията да трансформира водорода в атмосферата в използваема сила, с цел да може да продължи да се развива надълбоко подземен.

Изследователите настояват, че в случай че съумеят да съберат задоволително количество от ензима, това би могло да ни разреши да сменяем устройствата, захранвани от слънчева сила, с такива, захранвани от въздуха.

Ензимите са субстанции, създавани от живите организми, които форсират или разрешават избрани химични реакции, в това число такива, които генерират сила.

Предишни проучвания демонстрираха, че някои типове бактерии са в положение да трансформират водорода във въздуха в сила, с цел да оцелеят в бедна на хранителни субстанции среда.

Според създателя на проучването доктор Крис Грийнинг те включват антарктическите почви, вулканичните кратери и дълбокия океан.

В публикацията, оповестена през днешния ден в Nature, откривателите от Мелбърн демонстрират по какъв начин могат да извлекат един от ензимите, виновни за тази реакция на превръщане. Те употребяват нова техника, наречена криогенна електронна микроскопия - която завоюва на разработчиците си Нобелова премия през 2017 година - с цел да дефинират атомната конструкция на Huc. Тази техника включва изстудяване на тестът до криогенни температури - 150°C - и бомбардирането ѝ с електрони. Те минават през нея и се улавят от камера, с цел да се получи изображение с извънредно висока разграничителна дарба. По-конкретно, Huc трансформира водорода в електрическа сила, а криогенната електронна микроскопия е помогнала на учените да схванат този развой.

Ензимът се свързва с водорода и разрешава неговото окисление - реакция, при която той губи електрони, преди да ги съобщи на витамин менахинон или К2. След това менахинонът е в положение да трансферира електрони върху мембраната на бактерията или различен електрод, произвеждайки електрически ток като " естествена батерия ".

Първоначално учените са комплицирани по какъв начин Huc може да реализира това, откакто в атмосферата има доста повече О2, с който той би могъл да се свърже. Изображенията от криогенната електронна микроскопия обаче разкриват, че той употребява специфични газови канали, които разрешават на водорода да навлезе и да се свърже с него, само че отблъскват кислорода.

„ Huc е извънредно ефикасен “, сподели доктор Крис Грийнинг. „ За разлика от всички останали известни ензими и химически катализатори, той даже употребява водород под атмосферните равнища - едвам 0,00005% от въздуха, който дишаме “.

Изследователите също по този начин открили, че Huc е в положение да генерира електричество даже откакто е бил замразен или нагорещен до температура 80°C. Това значи, че този ензим оказва помощ на бактериите да оцелеят в най-екстремните среди, споделя докторантката Ашли Кроп.

Mycobacterium smegmatis се среща в почвата, водата и отпадните води по целия свят и е лесна за развъждане и манипулиране в лаборатория. Това значи, че има на ниска цена, етичен и резистентен метод за набиране на Huc, което дава на откривателите огромен капацитет за увеличение на производството на електрическа енергия.

" След като произведем Huc в задоволителни количества, няма да има лимит за потреблението му за произвеждане на чиста сила ", споделя Грийнинг.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР