Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви

...
Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви
Коментари Харесай

Хубаво вино от тазгодишната реколта очакват в Черниче

Хубавото вино се прави с качествено грозде, добре измити бъчви и с доста копнеж. За това са безапелационни винарите от симитлийското село Черниче. Тази година те са набрали по-малко грозде, само че пък качеството му е положително и виното ще бъде хубаво и пивко.

Черниче, Симитли

Иван Лулейски е напълнил 8 бъчви с вино - 6 с алено и 2 – с бяло. Тъй като реколтата тази година е била по-слаба, си е купил в допълнение грозде – мерло и димят, от Свиленград.
Иван Лулейски, ръководител на Винената пария:
" Да направи човек хубаво вино е един тип изкуство. Както скулпторът вае статуите, както художникът рисува картините, по този начин и положителният занаятчия би трябвало да се потруди. Георги Лулейски:
„ Много е значимо съдът - измиване още пролетта. ”
Добре е също бъчвите да са дъбови. Така омайната течност придобива още по- прекрасен мирис. Мъжете в Черниче към този момент се събират на първите си сбирки.
Антон Миленков:
„ Ферментацията на виновността е към 45-50 дни, зависи от температурите на есента. Тая година удобно узряват виновността. Oбаче, с цел да станат хубави, си би трябвало да си падне и мраз, с цел да се избистрят. ”
Вината от по-ранните бели сортове към този момент са се избистрили. Местните пълнят по някоя кана и от алените, с цел да наблюдават ферментацията им. В Черниче чакат до десетина дни те също да бъдат подготвени за консумация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР